Johan Cruijff wint van Louis Van Gaal voor de rechter

© Image Globe

Een rechter in Amsterdam heeft in beroep beslist dat de benoeming van Louis Van Gaal niet rechtsgeldig is. Daarmee krijgen Johan Cruijff en elf trainers gelijk in de rechtszaak die ze tegen nv Ajax en Raad van Commissarissen hadden ingespannen.

Door de uitspraak in kort geding gaan de benoemingen van Louis Van Gaal en Martin Sturkenboom tot statutair directeur niet door. De Raad van Commissarissen (RvC) had deze beslissing genomen zonder de legendarische ‘Nummer 14’ hoewel deze deel uitmaakt van de vijfkoppige raad.

DwangsomDe rechter oordeelde dat de andere raadsleden (Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers, red.) onaanvaardbaar hebben gehandeld. Hij beval de benoemingen niet meer verder te zetten op straffe van een geldboete van € 25.000, die volgens het arrest kan oplopen tot € 500.000.

Van Gaal reageerde voor de camera van AT5 dat hij in Portugal blijft en de verdere afhandeling van het dossier overlaat aan de advocaat van nv Ajax en de vier raadsleden.

Aandeelhouders vergaderen
Door deze uitspraak volgt er een bijzondere algemene vergadering van Ajax-aandeelhouders om over het functioneren en de toekomst van de RvC te beslissen. De ledenraad die 73 procent (voluit) van de aandelen bezit, heeft al aangekondigd de voltallige RvC weg te sturen.

Advocaat en Ex-Ajaxiet Keje Molenaar liet over de toekomst van de Amsterdamse club het volgende optekenen op de website AD.nl: “Laten we hopen dat ook tijdens de aandeelhoudersvergadering van komende vrijdag het gezond verstand gaat regeren en de RvC naar huis wordt gestuurd. Dan kan Ajax eindelijk, zonder tegenwerking van anderen, de plannen van Cruijff onvoorwaardelijk gaan uitvoeren.” (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content