Jacques Sys

‘Jürgen Klopp? Is die wel geloofwaardig?’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al 45 jaar in de journalistiek, diept iedere zondag een anekdote op uit zijn lange carrière.

Het was in de aanloop van het WK 2006 in Duitsland. Wie we best interviewden om te praten over de Duitse nationale ploeg? Misschien bedachten we, is Jürgen Klopp daarvoor wel de aangewezen man. Jürgen wie? Niet iedereen kende de toenmalige trainer van Mainz 05. Ook al was die net aangetrokken als analist voor de tweede Duitse televisiezender ZDF. Is die Klopp wel geloofwaardig, zou zelfs een ervaren journalist later vragen. En fronste de wenkbrauwen.

Jürgen Klopp was toen, ruim dertien jaar geleden, een nobody. Maar hij maakte tijdens het interview een verpletterende indruk. Klopp bleek een kunstenaar in woorden, een docent in het voetbal, bevlogen en begeesterd, gepassioneerd zoekend naar nieuwe methodes. Hij was toen, 38 jaar oud, bezig aan een leerproces en vroeg zich af of hij wel geschikt was voor het trainersvak, zoals hij vertelt in een opmerkelijk interview dat volgende woensdag in Sport/Voetbalmagazine verschijnt. Klopp relativeerde voortdurend zichzelf. Ook als voetballer. Toen hij in zijn actieve periode bij Mainz 05 uit de ploeg werd gezet door René Vandereycken, die deze club een paar maanden trainde, vond hij dat logisch. Want, zei Klopp, hij was een verschrikkelijk slechte verdediger. Maar het voetbal dat Vandereycken toen voorschreef, met vijf man achteraan spelen en steeds zekerheid inbouwen, dat was niet zijn filosofie over het voetbal. Klopp praatte over de romantiek van het voetbal. Hij wilde de tegenstander opjagen, altijd en overal.

Woensdag speelt Jürgen Klopp voor de Champions League met Liverpool op KRC Genk. Hij is samen met Pep Guardiola de beste trainer ter wereld. Meer dominantie, meer rust, meer balbezit, meer precisie, Klopp werkt er elke dag aan. Hij maakt spelers beter, is tactisch heel sterk, maar het is vooral zijn bezetenheid die hij op de ploeg overbrengt en waarmee hij iedereen meesleurt in zijn verhaal. Klopp is nu top. Dat weet ook het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer. Want toen die voor dat WK in 2006 door ZDF werd gevraagd om voor de analyses ook naar de studio te komen, weigerde hij. Naast Klopp wilde hij echt niet zitten. Wat heeft die nu te vertellen, bedacht Der Kaiser. Vandaag wil Beckenbauer niet meer aan deze uitspraak herinnerd te worden. Sterker zelfs: hij hoopt dat Jürgen Klopp ooit trainer wordt van Bayern München. Al zal dat niet gemakkelijk zijn nu ze voor de Duitser bij wijze van spreken een standbeeld willen oprichten in Liverpool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content