Na 22 minuten kwam Egypte op voorsprong via Mohamed El Neny. Maar twee invallers deden het tij nog keren. Op het uur kwamen de Ontembare Leeuwen langszij via Nicolas Nkoulou. De verdediger kopte de 1-1 tegen de netten. In de 88e minuut knalde Vincent Aboubakar Kameroen naar het delirium.

Hugo Broos (64) bracht Sébastien Siani van Oostende en Collins Fai van Standard aan de aftrap. Ze stonden beiden negentig minuten op het veld. Mahmoud 'Trézéguet' Hassan, door Anderlecht uitgeleend aan Moeskroen, werd bij Egypte na 66 minuten naar de kant gehaald door de Argentijn Hector Cuper.

'Oudere spelers aan de kant geschoven'

"We hebben goed gewerkt", verklaarde Broos na afloop. " Maar deze ploeg heeft nog niet zijn hoogste niveau bereikt".

"Het klopt dat ik bij mijn komst in Kameroen enkele oudere spelers, die niet meer voldoende gemotiveerd waren, aan de kant heb moeten schuiven. Ik heb voor jongere spelers gekozen", verklaarde de gewezen coach van onder meer Anderlecht, Club Brugge en Genk op een persconferentie na de finale. "Ik ben blij voor de spelers. Dit is geen groep voetballers, maar een groep vrienden."

Broos kwam ook nog eens terug op de kritiek die hij van de journalisten in Kameroen over zich heen had gekregen. Voor aanvang van het toernooi geloofden weinigen in de kansen van het team van de Belgische bondscoach. "Revanche nemen op journalisten is het domste dat je als coach kan doen. Ik vraag slechts één iets, ik hoop dat de Kameroense pers me begrepen heeft: heb geduld en wees correct. Ik denk dat onze relatie beter is dan een jaar geleden".

Vijfde zege

Op de erelijst volgt Kameroen Ivoorkust op. De Kameroeners zijn voor de vijfde keer Afrikaans kampioen, na 1984, 1988, 2000 en 2002. Egypte won de Africa Cup zeven keer: in 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 en 2010. Burkina Faso pakte zaterdag de derde plaats door in de troostfinale Ghana met 1-0 te verslaan. Hugo Broos is de tweede Belgische trainer die zich wist te plaatsen voor de finale van het Afrikaans landenkampioenschap. In 2013 verloor het Burkina Faso van Paul Put in de eindstrijd met 1-0 van Nigeria.

Lees hier over Hugo Broos in Kameroen en over witte trainers in Afrika.

Na 22 minuten kwam Egypte op voorsprong via Mohamed El Neny. Maar twee invallers deden het tij nog keren. Op het uur kwamen de Ontembare Leeuwen langszij via Nicolas Nkoulou. De verdediger kopte de 1-1 tegen de netten. In de 88e minuut knalde Vincent Aboubakar Kameroen naar het delirium. Hugo Broos (64) bracht Sébastien Siani van Oostende en Collins Fai van Standard aan de aftrap. Ze stonden beiden negentig minuten op het veld. Mahmoud 'Trézéguet' Hassan, door Anderlecht uitgeleend aan Moeskroen, werd bij Egypte na 66 minuten naar de kant gehaald door de Argentijn Hector Cuper. "We hebben goed gewerkt", verklaarde Broos na afloop. " Maar deze ploeg heeft nog niet zijn hoogste niveau bereikt". "Het klopt dat ik bij mijn komst in Kameroen enkele oudere spelers, die niet meer voldoende gemotiveerd waren, aan de kant heb moeten schuiven. Ik heb voor jongere spelers gekozen", verklaarde de gewezen coach van onder meer Anderlecht, Club Brugge en Genk op een persconferentie na de finale. "Ik ben blij voor de spelers. Dit is geen groep voetballers, maar een groep vrienden." Broos kwam ook nog eens terug op de kritiek die hij van de journalisten in Kameroen over zich heen had gekregen. Voor aanvang van het toernooi geloofden weinigen in de kansen van het team van de Belgische bondscoach. "Revanche nemen op journalisten is het domste dat je als coach kan doen. Ik vraag slechts één iets, ik hoop dat de Kameroense pers me begrepen heeft: heb geduld en wees correct. Ik denk dat onze relatie beter is dan een jaar geleden". Op de erelijst volgt Kameroen Ivoorkust op. De Kameroeners zijn voor de vijfde keer Afrikaans kampioen, na 1984, 1988, 2000 en 2002. Egypte won de Africa Cup zeven keer: in 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 en 2010. Burkina Faso pakte zaterdag de derde plaats door in de troostfinale Ghana met 1-0 te verslaan. Hugo Broos is de tweede Belgische trainer die zich wist te plaatsen voor de finale van het Afrikaans landenkampioenschap. In 2013 verloor het Burkina Faso van Paul Put in de eindstrijd met 1-0 van Nigeria. Lees hier over Hugo Broos in Kameroen en over witte trainers in Afrika.