Een voorbeschouwing van de Champions Leaguewedstrijden van vanavond.Dat Bayer Leverkusen, de nummer vijf in de Bundesliga, in Camp Nou gaat verliezen is voor de meeste voetballiefhebbers een uitgemaakte zaak. Misschien inspireert hun eerste overwinning in 15 treffens tegen Bayern München om de 1-3 thuisnederlaag tegen titelverdediger recht te zetten. In de zes voorgaande duels tegen de Catalaanse grootmeesters slaagden de Duitsers erin om twee keer te winnen én een gelijkspel uit de brand te slepen.

30 procent balbezit

Barcelona is zich ervan bewust dat Leverkusen een stunt zal proberen te forceren. "Ze (Leverkusen red.) hebben niets te verliezen en alles te winnen," zei Barcaspeler Sergio Busquets op de UEFA-website. "Ze zullen geen genoegen nemen met 30 procent balbezit (zoals in de heenmatch). Ze willen de bal want ze hebben goals nodig. Wij moeten dan de ruimte slim gebruiken en ze op de counter pakken," zei de 23-jarige middenvelder.

Thuis ongeslagen sinds 2010

Alexis Sanchez scoorde tweemaal in de heenwedstrijd maar is er nu niet bij door een blessure. Ook verdediger Eric Abidal en aanvaller David Villa ontbreken in de Barcaselectie. Toch spreken sommige cijfers voor zichzelf. Barcelona scoorde de meeste goals van alle clubs in de Champions League. Het verloor thuis in de competitie niet meer sinds september 2010. En in Europa zijn ze in eigen huis ongeslagen sinds oktober 2009.

Negende deelname op rij

Olympique Lyon verdedigt een 1-0 voorsprong uit de heenmatch maar de 'kneusjes' uit Cyprus moeten niet onderschat worden. Dat zou een groot risico zijn in zijn negende deelname op rij aan de achtste finales van het Europese kampioenenbal. De Fransen zullen ook geen beroep kunnen doen op het 25-jarige talent Yoann Gourcuff, hij heeft last van de adductoren.

Tien miljoen euro

In zijn laatste zes Europese thuiswedstrijden is APOEL Nicosia er vijf keer ongeslagen uitgekomen, tegen Shaktar Donetsk waren ze al zeker van kwalificatie. In de eigen competitie staat APOEL derde maar won het acht van de laatste tien thuiswedstrijden en bevestigen ze hun sterke thuisreputatie.

Zelfs grote clubs als Zenit Sint-Petersburg en Europa Leaguewinnaar FC Porto gingen in Cyprus verliezen. Met een budget van tien miljoen euro moeten ze duidelijk voor Lyon(150 miljoen euro) onderdoen. Maar zoals het gezegde: in voetbal kan alles gebeuren. (SB)

Een voorbeschouwing van de Champions Leaguewedstrijden van vanavond.Dat Bayer Leverkusen, de nummer vijf in de Bundesliga, in Camp Nou gaat verliezen is voor de meeste voetballiefhebbers een uitgemaakte zaak. Misschien inspireert hun eerste overwinning in 15 treffens tegen Bayern München om de 1-3 thuisnederlaag tegen titelverdediger recht te zetten. In de zes voorgaande duels tegen de Catalaanse grootmeesters slaagden de Duitsers erin om twee keer te winnen én een gelijkspel uit de brand te slepen. 30 procent balbezit Barcelona is zich ervan bewust dat Leverkusen een stunt zal proberen te forceren. "Ze (Leverkusen red.) hebben niets te verliezen en alles te winnen," zei Barcaspeler Sergio Busquets op de UEFA-website. "Ze zullen geen genoegen nemen met 30 procent balbezit (zoals in de heenmatch). Ze willen de bal want ze hebben goals nodig. Wij moeten dan de ruimte slim gebruiken en ze op de counter pakken," zei de 23-jarige middenvelder. Thuis ongeslagen sinds 2010 Alexis Sanchez scoorde tweemaal in de heenwedstrijd maar is er nu niet bij door een blessure. Ook verdediger Eric Abidal en aanvaller David Villa ontbreken in de Barcaselectie. Toch spreken sommige cijfers voor zichzelf. Barcelona scoorde de meeste goals van alle clubs in de Champions League. Het verloor thuis in de competitie niet meer sinds september 2010. En in Europa zijn ze in eigen huis ongeslagen sinds oktober 2009. Negende deelname op rij Olympique Lyon verdedigt een 1-0 voorsprong uit de heenmatch maar de 'kneusjes' uit Cyprus moeten niet onderschat worden. Dat zou een groot risico zijn in zijn negende deelname op rij aan de achtste finales van het Europese kampioenenbal. De Fransen zullen ook geen beroep kunnen doen op het 25-jarige talent Yoann Gourcuff, hij heeft last van de adductoren. Tien miljoen euro In zijn laatste zes Europese thuiswedstrijden is APOEL Nicosia er vijf keer ongeslagen uitgekomen, tegen Shaktar Donetsk waren ze al zeker van kwalificatie. In de eigen competitie staat APOEL derde maar won het acht van de laatste tien thuiswedstrijden en bevestigen ze hun sterke thuisreputatie. Zelfs grote clubs als Zenit Sint-Petersburg en Europa Leaguewinnaar FC Porto gingen in Cyprus verliezen. Met een budget van tien miljoen euro moeten ze duidelijk voor Lyon(150 miljoen euro) onderdoen. Maar zoals het gezegde: in voetbal kan alles gebeuren. (SB)