Kan een oud-spits van Lierse en KV Mechelen FC Southampton redden?

© BELGAIMAGE

Ralph Hasenhüttl is de eerste Oostenrijkse manager in de Premier League, maar begon zijn opdracht bij de degradatiekandidaat met 1-0-verlies bij Cardiff City.

‘Wij volgden Ralph al toen hij nog bij Ingolstadt zat. Sindsdien ontwikkelde hij zich verder tot succestrainer bij Leipzig’, beweerde de Canadees-Duitse voorzitter Ralph Krueger – een oud-ijshockeyspeler en -trainer – op de clubwebsite. Dat gebeurde naar aanleiding van de keuze voor zijn nieuwe manager tot 2021 als opvolger voor de doorgestuurde Mark Hughes – volgend op een zwaar tegenvallende 9 op 42. Amper 1 keer winst en sinds 1 september tien opeenvolgende duels zonder zege, die reeks werd hem fataal.

‘We waren er dan ook al snel uit dat Ralph onze droomkandidaat was. Zijn enthousiasme over voetbal werkt aanstekelijk. Zijn honger om een uitdagende functie in de Premier League aan te pakken, was dan ook groot.’

Google

Hasenhüttl, de eerste Oostenrijkse trainer in de Engelse eerste klasse, was sinds vorige zomer werkloos na twee succesvolle seizoenen bij RB Leipzig. Want met de Duitsers debuteerde hij het afgelopen jaar in de Champions League, maar haalde hij later ook de kwartfinales van de Europa League.

In de havenstad aan de zuidkust van Engeland zullen de fans van The Saints wellicht iets meer dan anders de zoekmachine Google hebben gebruikt om te kijken naar het parcours van hun nieuwe manager. Want als speler was Hasenhüttl als targetman onvoldoende voor de echte top, maar als coach zorgde hij wel voor een meerwaarde bij ‘slechts’ Unterhaching, VfR Aalen, FC Ingolstadt (waarmee de oud-spits promoveerde naar de Bundesliga nadat hij hen het seizoen ervoor behoedde voor degradatie) en het hyperambitieuze RB Leizpig, waarmee hij in het seizoen 2016/17 als debutant spectaculair tweede werd.

4-3-3

Bij de 3-1-nederlaag op Wembley fungeerde assistent Kelvin Davis nog als interim-manager, bij het 1-0-verlies bij Cardiff City zat Hasenhüttl voor het eerst op de bank.

Opvallend is dat Hughes in zijn laatste duel, 2-2 thuis tegen Manchester United waarbij een 2-0-voorsprong verloren ging, voor een 3-4-3-veldbezetting opteerde. Hassenhüttl is er echter van overtuigd dat een 4-3-3 als tactisch systeem de ploeg beter past.

Slaagt hij in zijn missie om het behoud te verzekeren, dan zullen ze hem bij The Saints misschien niet als heilige, maar toch als kloeke redder beschouwen.

frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content