Karim Benzema kent bij Real Madrid ondertussen de hel én de hemel

© Mikel Trigueros / Urbanandsport / Cordon Press / Cordon Press

De dertigjarige Franse aanvaller torst het imago van een verliezer, maar staat er wel op de beslissende momenten in de Champions League voor de Koninklijke.

Bij de club uit de Spaanse hoofdstad is er geen speler die bij de eigen aanhang na zeven ‘vette’ jaren meer omstreden is dan Karim Benzema. Toch twijfelt de Franse coach Zinédine Zidane er eigenlijk nooit over om zijn ervaren landgenoot te gebruiken als diepste aanvaller.

Ook al is hij in de Primera División de afgelopen maanden vaak minder aanwezig in het spel en drukt de centrumspits qua goals (5) en assists (9) minder zijn stempel in de afgelopen 29 competitieduels, op het kampioenenbal blijkt zijn rol toch bepalender. Twee doelpunten in de return van de halve finale tegenover Bayern München brengen daar zijn statistieken op vier treffers in acht duels of 511 speelminuten. Niet echt indrukwekkend voor iemand die daarbij 58.185 meters aflegde. Ter vergelijking: sterspeler Cristiano Ronaldo, die voorin alle ballen opeist, zit aan vijftien goals in twaalf matchen of 1.080 minuten, waarbij zijn afstand 112.065 meter bedraagt.

Ook de afgelopen jaren zette Benzema pas heel laat op het seizoen zijn uitroepteken. Vorig jaar gebeurde dat in de terugwedstrijd van de halve finales tegen de buren van Atlético Madrid. Nadat het in het eigen Bernabéustadion 3-0 was geworden, kwam het team van Diego Simeone op 2-0 na amper een kwartier. Tot het moment dat Benzema de bal kreeg bijna ter hoogte van de cornervlag, de halve verdediging op een hoopje dribbelde en snel in het centrum Isco aanspeelde die scoorde. Het doelpunt werkte als een bevrijding, Atlético lag knock-out op het canvas en de (gewonnen) finale in Cardiff was een feit.

Benzema pakte vorig seizoen in de Primera División uit met elf goals en vijf assists in 29 duels. In 2015/16 schoot de gewezen Frans international in de Liga en Champions League nog 28 maal raak. Het vertrouwen van Zidane blijft hij krijgen, ook al zeult hij een imago van een verliezer mee en toont hij veelal geen enkele emotie. Aangezien hij al de hel én de hemel meemaakte in Madrid, is het eigenlijk alleen Zidane die weet wat er in zijn ziel omgaat.

Zizou is als een peetvader voor Benzema, zo verklapte de spits ooit uitzonderlijk. Die rol nam de oud-spelmaker al in 2005 op zich, als hij het B-team van Real Madrid begeleidde en Benzema samen met een vriend uit zijn Ol. Lyonperiode naar verluidt collega-international Mathieu Valbuena met een sextape zou hebben afgeperst. De aanvaller bestreed de aanklacht altijd, maar werd toch door een rechtbank een contactverbod opgedrongen. Zelfs met een definitieve verwijdering door bondscoach Didier Deschamps uit de nationale ploeg als pijnlijk gevolg.

Zidane weet als geen ander uit ervaring, hoe moeilijk het is en met welke vooroordelen een zoon van een Algerijnse immigrant wordt geconfronteerd om te moeten leven in een Franse voorstad. De juridische situatie klaarde ondertussen op voor Benzema, want het Franse Hoge Gerechtshof heeft de onderzoeken en veiligheidsmaatregelen zoals het contactverbod geannuleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content