De spionkop reageerde gisteren via een Facebookpost op het voorval van afgelopen weekend. Lukaku stond op het punt een penalty te nemen, toen er verschillende apengeluiden vanuit het thuissupportersvak te horen waren. De Belgische recordschutter liet het eerst niet aan z'n hart komen en schoof de bal rustig binnen. Nadien reageerde hij wel via Instagram om de actie van de Cagliari-fans te veroordelen. Hetzelfde deden z'n coach Antonio Conte, de Serie A zelf en verschillende andere voetballers, plus voetbalclubs waaronder Axel Witsel en zijn ploeg Borussia Dortmund.

Geen racisme, gewoon nerveus maken

Leden van de Curva Nord, de hardcore Inter-fans, komen nu met een heel andere statement. Ze vinden het jammer dat Lukaku de geluiden racistisch opvatte en ontkennen met klem dat er sprake is van discriminatie, 'anders dan in andere Noord-Europese landen.' De boodschap ging als volgt verder: 'In Italië maken we gebruik van sommige 'manieren' - specifieker gaan ze hier niet op in, nvdr. - om 'onze ploeg te helpen'. Zo willen we onze opponenten nerveus maken, niet uit racisme, maar om hen uit hun lood te slaan.'

Ze stellen meermaals duidelijk dat het om slechts aan- en ontmoedigingen gaat, en vragen Lukaku persoonlijk racisme voor hen uit te klaren. Oerwoudgeluiden behoren volgens hen dus niet tot een discrimerende strekking. 'Echt racisme is een heel ander verhaal', schrijven de Ultra's, maar opnieuw treden ze hier niet verder in detail.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft vandaag op zijn beurt ook gereageerd op de gebeurtenis en zijn nasleep. Zij staan 'als één man' achter de spits en doet een oproep om jongeren te laten brainstormen over discriminatie en racistische spreekkoren in ons land.

De oproep:

'We lanceren een hackathon voor meer diversiteit, in samenwerking met de vzw Route 2030. Concreet roept de Voetbalbond jongeren tussen 16 en 25 jaar op om tijdens een hackathon in teams te brainstormen over hoe de Voetbalbond discriminatie en spreekkoren uit het Belgische voetbal kan weren.

De beste ideeën van zaterdag 19 oktober zullen mee vorm geven aan het beleidsplan 2020-2024 dat de KBVB momenteel uitwerkt. Jongeren die willen deelnemen schrijven zich in via de website www.belgianfootball.be.

Op het einde van de dag stellen ze hun ideeën voor aan een jury met gezichten uit de voetbalwereld en experten rond diversiteit en discriminatie. De winnaars krijgen tickets voor de matchen van de Rode Duivels en Red Flames en maken kans op een gesigneerd shirt.'

De spionkop reageerde gisteren via een Facebookpost op het voorval van afgelopen weekend. Lukaku stond op het punt een penalty te nemen, toen er verschillende apengeluiden vanuit het thuissupportersvak te horen waren. De Belgische recordschutter liet het eerst niet aan z'n hart komen en schoof de bal rustig binnen. Nadien reageerde hij wel via Instagram om de actie van de Cagliari-fans te veroordelen. Hetzelfde deden z'n coach Antonio Conte, de Serie A zelf en verschillende andere voetballers, plus voetbalclubs waaronder Axel Witsel en zijn ploeg Borussia Dortmund. Geen racisme, gewoon nerveus makenLeden van de Curva Nord, de hardcore Inter-fans, komen nu met een heel andere statement. Ze vinden het jammer dat Lukaku de geluiden racistisch opvatte en ontkennen met klem dat er sprake is van discriminatie, 'anders dan in andere Noord-Europese landen.' De boodschap ging als volgt verder: 'In Italië maken we gebruik van sommige 'manieren' - specifieker gaan ze hier niet op in, nvdr. - om 'onze ploeg te helpen'. Zo willen we onze opponenten nerveus maken, niet uit racisme, maar om hen uit hun lood te slaan.'Ze stellen meermaals duidelijk dat het om slechts aan- en ontmoedigingen gaat, en vragen Lukaku persoonlijk racisme voor hen uit te klaren. Oerwoudgeluiden behoren volgens hen dus niet tot een discrimerende strekking. 'Echt racisme is een heel ander verhaal', schrijven de Ultra's, maar opnieuw treden ze hier niet verder in detail.De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft vandaag op zijn beurt ook gereageerd op de gebeurtenis en zijn nasleep. Zij staan 'als één man' achter de spits en doet een oproep om jongeren te laten brainstormen over discriminatie en racistische spreekkoren in ons land.De oproep: