Crystal Palace uit en Atalanta thuis, dat zijn de volgende opdrachten van Kevin De Bruyne, die de afgelopen dagen doorbracht in Manchester en niet in Brussel bij de Rode Duivels.

De schuld van een klein liesletsel, dat hem een paar duels deed missen. Eentje ervan, tegen de Wolves, ging verloren. Omdat de onmisbare er niet was, concludeerden de analisten.

3,375 goals per wedstrijd

In een artikel op de website Statsbomb probeerde Grace Robertson vorige week een en ander te duiden. Zij vroeg zich af wat er mis was met City, dat dit seizoen al twee keer verloor en niet meer de machine lijkt van twee jaar geleden, en dook daarvoor in de statistieken en de data.

Toeval of niet, maar de twee verlieswedstrijden van City kwamen er telkens door de onbeschikbaarheid van De Bruyne. En, toeval of niet, het duurde tot diep in de tweede helft, tot de 66e minuut, voor City in de Champions League Dinamo Zagreb wist te ontwrichten. Opnieuw omdat het zonder De Bruyne speelde?

Zou best kunnen, was de conclusie van het stuk. Want aanvallend gaat het eigenlijk wel goed met City. Met 2,87 expected goals per wedstrijd (het aantal doelpunten dat je mag verwachten op basis van de afgedwongen kansen) zit City goed.

In acht duels scoorde het al 27 keer, dat is een gemiddelde van 3,375 per wedstrijd. Ze werken zelfs beter af dan ze verondersteld worden te doen, de aanvallende mensen van City.

Het idee van Pep

De Bruyne krijgt daarin volgens de analisten een centrale rol. Veel aanvallender en dieper dan vorig seizoen. Uit zijn heat map van de match in Donetsk bleek dat hij nagenoeg naast, soms zelfs voor Gabriel Jesus liep. City speelde die avond in balbezit in een 4-2-4.

Het deed de analisten denken aan het Barcelona van Guardiola in de periode 2010-2011, toen die Lionel Messi in een diepere, centrale rol uitspeelde. Soms alleen in de spits, soms naast een diepe, Zlatan of David Villa.

Het was de periode dat Guardiola met Barça in de Champions League de halve finale bereikte (2010) en de finale won (2011). Heeft Pep hetzelfde met De Bruyne in gedachten? De data wijzen in die richting.

Dit seizoen zit De Bruyne in de competitie gemiddeld aan 7 baltoetsen in de zestien en 2,7 shots per match op doel. Zijn expected goals zitten in de buurt van 0,3 per wedstrijd. Ter vergelijking: Messi haalde in die periode een gemiddelde in de competitie van bijna 1 doelpunt per match.

Defensieve problemen

En is het systeem zo op De Bruyne afgesteld dat de ploeg wat verloren lijkt als hij afwezig is? Dat zal dit najaar moeten blijken.

Het is defensief dat City problemen heeft. En daar is de blessurelast niet vreemd aan. Laporte is nog maanden out met een knieletsel, Mendy herviel onlangs in een blessure, terwijl ook Stones even out was. Die laatste is normaal dit weekend opnieuw fit, net als De Bruyne.

Crystal Palace uit en Atalanta thuis, dat zijn de volgende opdrachten van Kevin De Bruyne, die de afgelopen dagen doorbracht in Manchester en niet in Brussel bij de Rode Duivels. De schuld van een klein liesletsel, dat hem een paar duels deed missen. Eentje ervan, tegen de Wolves, ging verloren. Omdat de onmisbare er niet was, concludeerden de analisten.In een artikel op de website Statsbomb probeerde Grace Robertson vorige week een en ander te duiden. Zij vroeg zich af wat er mis was met City, dat dit seizoen al twee keer verloor en niet meer de machine lijkt van twee jaar geleden, en dook daarvoor in de statistieken en de data. Toeval of niet, maar de twee verlieswedstrijden van City kwamen er telkens door de onbeschikbaarheid van De Bruyne. En, toeval of niet, het duurde tot diep in de tweede helft, tot de 66e minuut, voor City in de Champions League Dinamo Zagreb wist te ontwrichten. Opnieuw omdat het zonder De Bruyne speelde?Zou best kunnen, was de conclusie van het stuk. Want aanvallend gaat het eigenlijk wel goed met City. Met 2,87 expected goals per wedstrijd (het aantal doelpunten dat je mag verwachten op basis van de afgedwongen kansen) zit City goed. In acht duels scoorde het al 27 keer, dat is een gemiddelde van 3,375 per wedstrijd. Ze werken zelfs beter af dan ze verondersteld worden te doen, de aanvallende mensen van City.De Bruyne krijgt daarin volgens de analisten een centrale rol. Veel aanvallender en dieper dan vorig seizoen. Uit zijn heat map van de match in Donetsk bleek dat hij nagenoeg naast, soms zelfs voor Gabriel Jesus liep. City speelde die avond in balbezit in een 4-2-4. Het deed de analisten denken aan het Barcelona van Guardiola in de periode 2010-2011, toen die Lionel Messi in een diepere, centrale rol uitspeelde. Soms alleen in de spits, soms naast een diepe, Zlatan of David Villa. Het was de periode dat Guardiola met Barça in de Champions League de halve finale bereikte (2010) en de finale won (2011). Heeft Pep hetzelfde met De Bruyne in gedachten? De data wijzen in die richting.Dit seizoen zit De Bruyne in de competitie gemiddeld aan 7 baltoetsen in de zestien en 2,7 shots per match op doel. Zijn expected goals zitten in de buurt van 0,3 per wedstrijd. Ter vergelijking: Messi haalde in die periode een gemiddelde in de competitie van bijna 1 doelpunt per match.En is het systeem zo op De Bruyne afgesteld dat de ploeg wat verloren lijkt als hij afwezig is? Dat zal dit najaar moeten blijken.Het is defensief dat City problemen heeft. En daar is de blessurelast niet vreemd aan. Laporte is nog maanden out met een knieletsel, Mendy herviel onlangs in een blessure, terwijl ook Stones even out was. Die laatste is normaal dit weekend opnieuw fit, net als De Bruyne.