Kevin Kampl: de belichaming van het voetbal van RB Leipzig

© Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

In de Bundesliga kan de ploeg van Julian Nagelsmann als enige Bayern München volgen, op het kampioenenbal moet een 0-2-achterstand worden opgehaald tegen Liverpool.

Onvermoeibaar en vastberaden, zo kan het best de speelstijl van Kevin Kampl worden omschreven. De dertigjarige Sloveense spelmaker van RB Leipzig, nog onder contract tot 2023 en in augustus 2017 voor 20 miljoen euro overgenomen van Bayer Leverkusen, belichaamt de pressing die zijn coach verlangt. De 28-voudige international is niet alleen een loopwonder dat maar blijft opjagen, hij brengt ook als eerste de aanvallende acties op gang.

Op die manier fungeert Kampl als de drijvende kracht achter het energievretende voetbal dat door Nagelsmann succesvol werd geïmplementeerd en vorig seizoen verrassend leidde tot een halve finale in de CL, waar PSG met 3-0 een maatje te groot bleek.

Tempo

Na 24 speeldagen is RB Leipzig de enige rivaal in de Bundesliga van competitieleider Bayern München. Het is een moeilijk te bekampen ploeg. RB Leipzig staat garant voor een verschroeiend tempo, fysieke onverstoorbaarheid en consistentie in de vele één-op-éénduels. De collectieve gedachte staat altijd voorop, waardoor balkunstenaars zoals Christopher Nkunku en Emil Forsberg of de stilaan aan de oppervlakte komende Alexander Sørloth (ex-KAA Gent) gemakkelijker tot scoren komen. Door de pressing is het van belang om balverlies van de tegenstander maximaal en genadeloos af te straffen.

‘Gretigheid moet er vanaf de eerste minuut zijn’, vindt Nagelsmann. Dat is enkel mogelijk wanneer zijn elf basisspelers in beweging zijn en samen de jacht organiseren op de bal. ‘Ik hou van dit soort voetbal’, beweert Kampl. ‘Pressing is het beste dat bij ons jonge en hongerige team past.’

Beker

Slaagt RB Leipzig erin om het met zichzelf worstelende Liverpool alsnog te verschalken in de jacht op een plaats bij de laatste acht van het kampioenenbal. Een 0-2-achterstand moet in de Puskás Arena van Boedapest worden opgehaald. Het team van Nagelsmann beschikt over bijkomende variaties, want zijn wisselmogelijkheden namen de afgelopen weken toe.

Aanvaller Yussuf Poulsen weet dat ze het elke tegenstander kunnen lastig maken. ‘Een invaller als Alexander geraakt beter in vorm, wat belangrijk kan zijn in deze beslissende fase van het seizoen. Hij verhoogt onze dreigingsgraad en presteert top bij zijn invalbeurten.’

RB Leipzig is ook nog actief in de Duitse beker. In de halve finales wacht hen een verplaatsing naar de winnaar van het duel Regensburg-Werder Bremen, terwijl in de eindstrijd een confrontatie lonkt met Borussia Dortmund of tweedeklasser Holstein Kiel. ‘Wanneer je de verschillende competities bekijkt, dan is de beker momenteel het meest realistische doel om iets te winnen’, oordeelt doelman Péter Gulácsi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content