Een historische finale wordt het op Wembley tussen Bayern München en Borussia Dortmund. Die kadert in de opgang van het Duitse voetbal. Natuurlijk ging het zowel in München als in Dortmund ook daarover: hoe het komt dat het Duitse voetbal zo veel talent produceert?

En uiteraard werd er daarbij weer gesproken over de multiculturele invloeden en over de zware investeringen in de jeugdwerking. Terwijl Jupp Heynckes het vanuit nog een ander perspectief ziet: "Ik vind het zeer goed dat sommige clubs jeugdtrainers de kans geven om tot hoofdtrainer te promoveren. Zoals Christian Streich bij Freiburg en Jens Keller bij Schalke 04. Zij kennen het talent dat hun club bezit. Maar vooral: ze hebben de moed om te verjongen. Dat is de weg die we met zijn allen moeten blijven gaan."

En talent, zo vertelt Jürgen Klopp, moet de kans krijgen om te rijpen. "Soms", vindt de trainer van Borussia Dortmund, "kan het te snel gaan. Hier zijn wij twee jaar geleden eigenlijk te vroeg kampioen geworden, hebben we vorig seizoen te vroeg de dubbel gepakt en staan we nu eigenlijk te vroeg in de finale van de Champions League. Dan moet je als trainer extra waakzaam zijn."

Borussia als underdog

Maar over de mentaliteit van de spelers moeten ze zowel bij Bayern München als Borussia Dortmund niet klagen. De ambitie valt in alle geledingen te bespeuren, zij het op een totaal verschillende manier.

Bayern is een aristocratische vereniging, de vaandeldrager van een rijke stad, elitair en soms pedant. Borussia Dortmund is het uithangbord van het Ruhrgebied, de trots van een echte arbeidersstad, spontaner, menselijker en toegankelijker. Als dusdanig krijgt Borussia ook de sympathie van voetbalminnend Duitsland: uit een rondvraag bleek dat 75 procent van de bevolking wil dat de ploeg van Jürgen Klopp de Champions Leaguefinale wint. Maar die relativeert dat: "De mensen hebben altijd een zwak voor de underdog, ze weten dat wij qua financiën niet op kunnen tegen Bayern."

De verschillen blijken niet alleen naast, maar ook op het veld: de waarde van de spelers van Bayern München wordt geraamd op 421 miljoen euro, die van Borussia Dortmund op 255 miljoen. En Bayern trekt 120 miljoen euro uit voor de salarissen van de spelers, Borussia Dortmund 50 miljoen. "Maar", lacht Klopp zijn tanden bloot, "op het veld zal het verschil niet zo groot zijn."

Een historische finale wordt het op Wembley tussen Bayern München en Borussia Dortmund. Die kadert in de opgang van het Duitse voetbal. Natuurlijk ging het zowel in München als in Dortmund ook daarover: hoe het komt dat het Duitse voetbal zo veel talent produceert? En uiteraard werd er daarbij weer gesproken over de multiculturele invloeden en over de zware investeringen in de jeugdwerking. Terwijl Jupp Heynckes het vanuit nog een ander perspectief ziet: "Ik vind het zeer goed dat sommige clubs jeugdtrainers de kans geven om tot hoofdtrainer te promoveren. Zoals Christian Streich bij Freiburg en Jens Keller bij Schalke 04. Zij kennen het talent dat hun club bezit. Maar vooral: ze hebben de moed om te verjongen. Dat is de weg die we met zijn allen moeten blijven gaan."En talent, zo vertelt Jürgen Klopp, moet de kans krijgen om te rijpen. "Soms", vindt de trainer van Borussia Dortmund, "kan het te snel gaan. Hier zijn wij twee jaar geleden eigenlijk te vroeg kampioen geworden, hebben we vorig seizoen te vroeg de dubbel gepakt en staan we nu eigenlijk te vroeg in de finale van de Champions League. Dan moet je als trainer extra waakzaam zijn."Borussia als underdogMaar over de mentaliteit van de spelers moeten ze zowel bij Bayern München als Borussia Dortmund niet klagen. De ambitie valt in alle geledingen te bespeuren, zij het op een totaal verschillende manier. Bayern is een aristocratische vereniging, de vaandeldrager van een rijke stad, elitair en soms pedant. Borussia Dortmund is het uithangbord van het Ruhrgebied, de trots van een echte arbeidersstad, spontaner, menselijker en toegankelijker. Als dusdanig krijgt Borussia ook de sympathie van voetbalminnend Duitsland: uit een rondvraag bleek dat 75 procent van de bevolking wil dat de ploeg van Jürgen Klopp de Champions Leaguefinale wint. Maar die relativeert dat: "De mensen hebben altijd een zwak voor de underdog, ze weten dat wij qua financiën niet op kunnen tegen Bayern."De verschillen blijken niet alleen naast, maar ook op het veld: de waarde van de spelers van Bayern München wordt geraamd op 421 miljoen euro, die van Borussia Dortmund op 255 miljoen. En Bayern trekt 120 miljoen euro uit voor de salarissen van de spelers, Borussia Dortmund 50 miljoen. "Maar", lacht Klopp zijn tanden bloot, "op het veld zal het verschil niet zo groot zijn."