Enige tijd geleden vroeg Anderlechtmiddenvelder Cheikhou Kouyaté (21) de Belgische nationaliteit aan. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is de Senegalees al bijna vijf jaar in ons land aan de slag. Twee seizoenen FC Brussels, eentje op huurbasis bij KV Kortrijk en nu bezig aan zijn tweede jaar Anderlecht.

"De procedure is volop bezig," lacht Kouyaté zijn hagelwitte tanden bloot, "maar naar 't schijnt hebben jullie geen regering en lopen al die zaken vertraging op."

"Als een ploeg als België je vraagt, kan je niet weigeren", aldus de Anderlechtman. "Die discussie heeft echter al voor problemen gezorgd in Senegal. Toen ik in daar in december was voor mijn revalidatie kreeg ik een hele hoop verwijten naar mijn hoofd. Dat ik mijn land in de steek liet. Het was alsof ik mijn keuze al gemaakt had. Ach, het lag gevoelig omdat er uit de wijk in Dakar waar ik opgroeide nog nooit een voetballer tot de nationale ploeg is geraakt. Ze zien mij er als de trots van de buurt."

Nochtans stond Kouyaté vorig jaar al dicht bij een eerste selectie voor de nationale ploeg van Senegal. "Ik was vorig jaar in november geselecteerd voor de interland tegen Gabon, maar toen raakte ik dus geblesseerd. Alle deuren staan nog open. Mijn Afrikaanse ploegmaats bij Anderlecht noemen me al 'l'international belge'... om te lachen."

(BG/MS)

Enige tijd geleden vroeg Anderlechtmiddenvelder Cheikhou Kouyaté (21) de Belgische nationaliteit aan. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is de Senegalees al bijna vijf jaar in ons land aan de slag. Twee seizoenen FC Brussels, eentje op huurbasis bij KV Kortrijk en nu bezig aan zijn tweede jaar Anderlecht. "De procedure is volop bezig," lacht Kouyaté zijn hagelwitte tanden bloot, "maar naar 't schijnt hebben jullie geen regering en lopen al die zaken vertraging op." "Als een ploeg als België je vraagt, kan je niet weigeren", aldus de Anderlechtman. "Die discussie heeft echter al voor problemen gezorgd in Senegal. Toen ik in daar in december was voor mijn revalidatie kreeg ik een hele hoop verwijten naar mijn hoofd. Dat ik mijn land in de steek liet. Het was alsof ik mijn keuze al gemaakt had. Ach, het lag gevoelig omdat er uit de wijk in Dakar waar ik opgroeide nog nooit een voetballer tot de nationale ploeg is geraakt. Ze zien mij er als de trots van de buurt." Nochtans stond Kouyaté vorig jaar al dicht bij een eerste selectie voor de nationale ploeg van Senegal. "Ik was vorig jaar in november geselecteerd voor de interland tegen Gabon, maar toen raakte ik dus geblesseerd. Alle deuren staan nog open. Mijn Afrikaanse ploegmaats bij Anderlecht noemen me al 'l'international belge'... om te lachen." (BG/MS)