KRC Genk: opletten met talentenfabriek Sarpsborg 08 FF

© BELGA

De competitieleider uit Limburg wil overwinteren in de EL, maar leed zijn enige poulenederlaag in Noorwegen. Na vijf van de zes speeldagen telt het team van Philippe Clement als eerste in groep I maar drie punten voorsprong op de vierde.

‘Volgens mij worden we nu ook in Europa langzaam bekend’, verklaarde perschef en gewezen trainer Roar Johansen onlangs na het drukke programma van zijn ploeg de afgelopen weken en maanden. Want de tot nog toe succesvolle campagne in de EL (na vijf speeldagen vijf punten en daarmee nog in de running voor de volgende ronde) bleef duidelijk niet onopgemerkt.

Koffie drinken

Niet 1908, maar 2008 was een kantelpunt voor de installatie van een voetbalprofclub in Sarpsborg, een stadje van ruim 50.000 inwoners ten zuiden van Oslo. Het betrof een samenwerkingsverband tussen zestien clubs, met als intentie om ooit op het hoogste niveau uit te komen in eigen land. Sarpsborg 08 FF is een uniek verhaal. Het telt eigenlijk maar drie elftallen: de eerste ploeg, een U19 en een U16. De zestien kleinere ploegen bestaan onafhankelijk van elkaar nog altijd. Jeugdtrainers van Sarpsborg 08 FF worden verdeeld over de clubs.

In 2010 promoveerden ze al naar de Eliteserien, de Noorse eerste klasse. Sarpsborg is een industriestad, waar geen plaats is voor glimmer en glamour. ‘Wij willen normale jongens, die ook onderdeel van onze omgeving willen zijn’, weet Johansen, waarmee hij verwijst naar het feit dat stabiliteit en hard werken in de talentenfabriek – waaruit onder andere Krépin Diatta (Club Brugge) voortkwam – vooropstaan. ‘Onze spelers gaan graag nog een kopje koffie drinken in de stad.’

Revanche?

Vorig seizoen leidde de historische derde plek tot Europees voetbal. KRC Genk ondervond op 4 oktober, bij de 3-1-nederlaag, dat Sarpsborg met zijn (slechte) kunstgrasmat kan uitpakken met een stevige thuisreputatie. Malmö geraakte niet verder dan een 1-1-gelijkspel, enkel Besiktas zette een vroege 2-0-achterstand om in een 2-3-zege. De Nederlander Jeremain Lens kroonde zich tot matchwinnaar in de slotminuut.

Kunnen de sterkhouders Alejandro Pozuelo, Roeslan Malinovski, Leandro Trossard en de Noor Sander Berge hun beste combinatievoetbal terugvinden en zich met sprankelend spel revancheren voor de onverwachte uitschuiver in Sarpsborg? Antwoord in de Luminus Arena vanaf 18.55 uur op donderdag 13 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content