Krijgt Jardim les nouvelles stars van AS Monaco dit seizoen wel op de rails?

© BELGAIMAGE
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

AS Monaco probeert een desastreuze jaargang ’18-’19 zo snel mogelijk te vergeten. Ondanks vele miljoeneninvesteringen, vocht het lang tegen de degradatie. Wat kunnen we dit seizoen verwachten van de Monegasken?

Het was weer een drukke zomer voor Monaco. Wissam Ben Yedder en Islam Slimani moeten Falcao vervangen, Gelson Martins werd definitief vastgelegd van Atlético Madrid, Henry Onyekuru (ex-RSC Anderlecht, -KAS Eupen) moet de concurrentie aangaan met Keita Baldé om Rony Lopes te doen vergeten, Guillermo Maripán de nieuwe leider worden achterin en Tiemoué Bakayoko wordt gehuurd van Chelsea om een duo te vormen met Aleksandr Golovin. Cesc Fabrégas en Adrien Silva zullen als doublures fungeren. Al komt er misschien een plaatsje vrij op de 10, want de coach wisselde op de openingsspeeldagen tussen een 4-4-2 en een 3-5-2.

Leonardo Jardim.
Leonardo Jardim.© BELGAIMAGE

Na de dramatische openingsmaanden onder Thierry Henry, verliep het iets vlotter onder de teruggekeerde Leonardo Jardim. Eind januari moest de Venezolaan het Monegaskisch boeltje van de degradatie redden, wat uiteindelijk ook lukte. Nipt, héél nipt. ASM eindigde slechts twee punten boven de verplichte barragematchen. Met 21 op 51 kunnen we niet echt van een serieuze remonte spreken.

Zoeken naar basiself

Alles begon nochtans veelbelovend na januari. Monaco bleef onder Jardim zeven wedstrijden ongeslagen, met een directe impact van nieuwkomers Fabrégas en Martins. Ook Falcao vond plots opnieuw de weg naar doel en behield z’n ploeg tweemaal van een nederlaag. Nadien stokte de machine, waardoor het een gevecht tot het einde werd. Een drie op zes bleek uiteindelijk genoeg in de laatste twee matchen, omdat concurrent Caen tweemaal verloor.

Van de beslissende wedstrijd versus Amiens stonden er afgelopen weekend in de 2-2 tegen Strasbourg zes nieuwelingen op het veld. Doelman Benjamin Lecomte komt van reeksgenoot Montpellier voor 13,5 miljoen euro. Danijel Subasic en Diego Benaglio zijn beide namelijk al ferme dertigplussers, terwijl Lecomte naar zijn toppunt zou moeten groeien.

Islam Slimani
Islam Slimani© BELGAIMAGE

Daarnaast presenteerde Jardim een gloednieuwe voorhoede. Ben Yedder kwam voor veertig miljoen, terwijl Slimani gehuurd wordt van Leicester City. Jean-Kévin Augustin trok in de slotdagen van de transfermarkt ook nog van Leipzig naar het prinsdom voor een jaar en moet de concurrentie met het duo aangaan. Hij heeft wel eerst een enkelgewrichtblessure waar hij nog van moet herstellen.

Oude bekende Onyekuru mocht beschikken bij Everton en Monaco legde voor hem ook 13,5 miljoen op tafel. Adrien Silva kreeg in de terugronde vorig jaar een nieuwe kans na een geflopt avontuur bij Leicester. Omdat Youri Tielemans de omgekeerde beweging maakte, kwam er dus een plaatsje vrij naast Golovin. Sindsdien wisselt hij met Fabrégas voor een basisplek.

Triple rood

De veranderingen en aankopen hebben voorlopig weinig effect gehad. De Monegasken bengelen net zoals vorig seizoen op de voorlaatste plaats in deze beginfase van de competitie. Met een 2 op 12 wachten ze nog steeds op een eerste overwinning. Drie rode kaarten op een rij zullen weinig geholpen hebben natuurlijk. Tegen Lyon (3-0 verlies) verliet Fabrégas vroeger het veld, tegen promovendus Metz (3-0 verlies) was dat de nieuwe rechtsachter Ruben Aguilar en in de 2-2 tegen Nîmes was het diens vervanger Jemerson die van het veld gestuurd werd. Zo gaven ze een dubbele voorsprong na de eerste helft nog uit handen.

Fodé Ballo Touré.
Fodé Ballo Touré.© BELGAIMAGE

Dat het wederom een rampseizoen wordt voor Les Rouges et Blancs is nog wat voorbarig, want de nieuwkomers kwamen praktisch allemaal met een fysieke achterstand aan. Wanneer de uit schorsing teruggekeerde spelers hun plaats terug innemen en Jardim zijn type-elftal kan hanteren, zouden de punten moeten volgen.

Type-elftal:

Doelman: Lecomte

Verdediging: Jemerson-Maripán-Glik

Middenveld: Martins-Bakayoko-Fabrégas-Golovin-Touré

Aanval: Ben Yedder-Slimani

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content