Wetenschappers van de Universiteit van Qatar hebben een artificiële wolk ontwikkeld die tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2022 boven de stadions kan zweven om schaduw en verkoeling te bieden.
Dat meldt de Qatarese krant The Peninsula. De wolk is gemaakt van uiterst licht carbonmateriaal en gevuld met helium.

Vier motoren aangedreven door zonne-energie zorgen ervoor dat het apparaat tussen de zon en het stadion kan zweven. De wolk is vanop afstand bestuurbaar.

Volgens Saud Abdul Ghani, die het project leidt, zal een eerste model zo'n 500.000 euro kosten. Voor eventuele volgende modellen zal die prijs wel dalen. In Qatar zijn twaalf speelstadions voorzien. Ghani verwacht dat de uitvinding ook zal kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld stranden en parkings.

Het WK 2022 werd door de FIFA - enigszins verrassend - toegewezen aan Qatar. Een probleem is echter dat de temperaturen in de kleine oliestaat in de zomer kunnen oplopen tot maar liefst 50 graden Celsius.

Bekijk een afbeelding van de uitvinding.

(KVDA)

Wetenschappers van de Universiteit van Qatar hebben een artificiële wolk ontwikkeld die tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2022 boven de stadions kan zweven om schaduw en verkoeling te bieden. Dat meldt de Qatarese krant The Peninsula. De wolk is gemaakt van uiterst licht carbonmateriaal en gevuld met helium. Vier motoren aangedreven door zonne-energie zorgen ervoor dat het apparaat tussen de zon en het stadion kan zweven. De wolk is vanop afstand bestuurbaar. Volgens Saud Abdul Ghani, die het project leidt, zal een eerste model zo'n 500.000 euro kosten. Voor eventuele volgende modellen zal die prijs wel dalen. In Qatar zijn twaalf speelstadions voorzien. Ghani verwacht dat de uitvinding ook zal kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld stranden en parkings. Het WK 2022 werd door de FIFA - enigszins verrassend - toegewezen aan Qatar. Een probleem is echter dat de temperaturen in de kleine oliestaat in de zomer kunnen oplopen tot maar liefst 50 graden Celsius.Bekijk een afbeelding van de uitvinding. (KVDA)