Zeventienvoudig Rode Duivel Gill Swerts (29) voegde zich vorige week bij Igor Vetokele (FC Kopenhagen) in de Deense competitie, door te tekenen bij SønderjyskE. In totaal verdienen vandaag 105 Belgische spelers de kost in een of andere hoogste afdeling ter wereld, inclusief Kevin Oris (bij het Zuid-Koreaanse Daejeon Citizen), Dickson Agyeman (bij het Finse TPS), Stanley Aborah (bij het Sloveense ND Mura 05), Danilo de Souza Campos (bij het Oekraïense Metalurh Donetsk) én Andrea Mbuyi Mutombo (bij het Kroatische HNK Rijeka). Koen Daerden, momenteel op test bij het Nederlandse Willem II, is daar niet bij inbegrepen, Anthony Vanden Borre evenmin.

De meeste landgenoten zijn nog steeds aan de slag in Nederland (28). Opmerkelijk is de sterke toename van het aantal Belgen in de Premier League (nu al 13), gevolgd door Duitsland (6), Frankrijk en Italië (elk 5), Rusland (4) en Spanje (2).

Roemenië als exotische bestemming

In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal Belgen in een buitenlandse topklasse met een kwart toegenomen. Halfweg het seizoen 2002/03 voetbalden 72 Belgen in een buitenlandse topklasse, waarbij Nederland (36) de ranglijst aanvoerde voor Duitsland (10) en Frankrijk (6).

Tien jaar geleden zaten er in de Premier League slechts vier Belgen, evenveel als in de Serie A. Van voetballen in Rusland was toen nog geen sprake. Een speler als Manu Godfroid, met een contract bij het Roemeense Rapid Boekarest, was op dat moment nog opmerkelijk én exotisch.

Nederland boven

Vijf jaar geleden (september 2007) was het aantal Belgen in buitenlandse loondienst gestegen naar 80, met maar liefst 42 vertegenwoordigers in de Nederlandse Eredivisie, gevolgd door Italië en Turkije (elk 5), Frankrijk, Spanje, Duitsland en Cyprus (elk 3).

In de Engelse Premier League lagen toen enkel Emile Mpenza en Jérémy Bossekota onder contract. Nicolas Lombaerts had net de overstap gemaakt naar het Russische Zenit voor het toenmalige recordbedrag van vier miljoen euro, Rachid Tiberkanine verkende de Letse competitie bij FC Ditton Daugava. (FV)

Zeventienvoudig Rode Duivel Gill Swerts (29) voegde zich vorige week bij Igor Vetokele (FC Kopenhagen) in de Deense competitie, door te tekenen bij SønderjyskE. In totaal verdienen vandaag 105 Belgische spelers de kost in een of andere hoogste afdeling ter wereld, inclusief Kevin Oris (bij het Zuid-Koreaanse Daejeon Citizen), Dickson Agyeman (bij het Finse TPS), Stanley Aborah (bij het Sloveense ND Mura 05), Danilo de Souza Campos (bij het Oekraïense Metalurh Donetsk) én Andrea Mbuyi Mutombo (bij het Kroatische HNK Rijeka). Koen Daerden, momenteel op test bij het Nederlandse Willem II, is daar niet bij inbegrepen, Anthony Vanden Borre evenmin. De meeste landgenoten zijn nog steeds aan de slag in Nederland (28). Opmerkelijk is de sterke toename van het aantal Belgen in de Premier League (nu al 13), gevolgd door Duitsland (6), Frankrijk en Italië (elk 5), Rusland (4) en Spanje (2).Roemenië als exotische bestemmingIn vergelijking met tien jaar geleden is het aantal Belgen in een buitenlandse topklasse met een kwart toegenomen. Halfweg het seizoen 2002/03 voetbalden 72 Belgen in een buitenlandse topklasse, waarbij Nederland (36) de ranglijst aanvoerde voor Duitsland (10) en Frankrijk (6). Tien jaar geleden zaten er in de Premier League slechts vier Belgen, evenveel als in de Serie A. Van voetballen in Rusland was toen nog geen sprake. Een speler als Manu Godfroid, met een contract bij het Roemeense Rapid Boekarest, was op dat moment nog opmerkelijk én exotisch.Nederland bovenVijf jaar geleden (september 2007) was het aantal Belgen in buitenlandse loondienst gestegen naar 80, met maar liefst 42 vertegenwoordigers in de Nederlandse Eredivisie, gevolgd door Italië en Turkije (elk 5), Frankrijk, Spanje, Duitsland en Cyprus (elk 3). In de Engelse Premier League lagen toen enkel Emile Mpenza en Jérémy Bossekota onder contract. Nicolas Lombaerts had net de overstap gemaakt naar het Russische Zenit voor het toenmalige recordbedrag van vier miljoen euro, Rachid Tiberkanine verkende de Letse competitie bij FC Ditton Daugava. (FV)