La Liga staat na acht speeldagen op zijn kop

© belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Verrassingen troef in de Spaanse eerste klasse. Een stand van zaken na acht speeldagen.

Als je de ranking in Primera División erbij neemt, dan wordt al meteen duidelijk dat er dit seizoen iets vreemds aan de hand is. Niet FC Barcelona, Real Madrid of Atlético staat aan de leiding, maar FC Sevilla.

Op acht speeldagen moest Barça al drie keer een gelijkspel toestaan en verloor het één keer. Real klokt voorlopig af op twee gelijke spelen, twee nederlagen en vier overwinningen.

Als die tendens zich doorzet – zo berekende El País – zullen beide clubs de competitie afsluiten met respectievelijk 71 en 66 punten. Ver van de 93 punten waarmee Barcelona vorig seizoen kampioen werd en al helemaal niet in de buurt van de kaap van de 100 punten die de afgelopen jaren meermaals gerond werd.

Ook verrassend: tussen de nummer één in het klassement (FC Sevilla) en de nummer zes (Deportivo Alavés) zijn er maar twee punten verschil. Zoveel spanning, dat is al geleden van het seizoen 1986/87. ‘Het is mooi dat bescheiden ploegen nu bovenaan staan en dat de competitiviteit toeneemt’, vindt Oscar Perarnau, sportief manager van Espanyol, in El Páis. Zijn tegenhanger bij Real Valladolid, Miguel Angel Gómez, heeft toch zijn bedenkingen: ‘Voor ons is het goed dat Real en Barça alles winnen, anders wordt de strijd voor het behoud moeilijker.’

Zoomen we verder in op de statistieken, dan stellen we vast dat slechts twee ploegen uit de top zes gemiddeld méér balbezit hebben dan de tegenstander: FC Barcelona (71,6 procent) en Real Madrid (67,9). Sterker nog: van de tien wedstrijden op de laatste speeldag werden er maar twee gewonnen door ploegen die meer balbezit hadden – Espanyol en FC Sevilla. Is het balbezit op de terugweg? Feit is dat op het WK een tendens werd ingezet door de wereldkampioen: Frankrijk had in de finale tegen Kroatië maar 39 procent balbezit.

Ook op de laatste speeldag in La Liga eindigden vijf matchen op 1-0 of 0-1. Daarmee staat de teller nu al op 21, het hoogste cijfer in dertig jaar. De Primera División doet het op dat vlak zelfs ‘beter’ dan de Serie A, met voorlopig slechts 18 1-0 of 0-1-uitslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content