Laatste keer dat de Rode Duivels zó vaak scoorden op een tornooi was … Mexico 1986

© AFP
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

In heel wat agenda’s staat vrijdagavond al met stip de confrontatie tussen Brazilië en België genoteerd. Terecht, want geen elftal dat op dit wereldkampioenschap zo trefzeker is dan het onze. Twaalf doelpunten al. Nooit eerder deden de Rode Duivels beter.

Vier keer Romelu Lukaku, twee keer Eden Hazard, één keer Dries Mertens, één keer Michy Batshuayi, één keer Adnan Januzaj, één keer Jan Vertonghen, één keer Marouane Fellaini en één keer Nacer Chadli. Twaalf keer troffen de Rode Duivels al raak op die wereldkampioenschap. Dat aantal werd slechts één keer eerder bereikt: in 1986 in Mexico. Toen waren Nico Claesen (3x), Jan Ceulemans (3x), Enzo Scifo (2x), Erwin Vandenbergh, Frank Vercauteren, Danny Veyt en Stephane Demol de doelpuntenmakers. Let wel: dat elftal haalde de halve finale en speelde dus drie extra wedstrijden.

Albert achterna

Lukaku evenaarde met zijn in totaal vijfde doelpunt op een wereldbeker al het WK-record van Marc Wilmots. Maar ook Jan Vertonghen evenaarde een record. Met z’n kopbaldoelpunt tegen Japan – van op welgeteld 18,6 meter van doel, ook een WK-record – is hij de meest trefzekere Belgische verdediger ooit op wereldkampioenschappen. Vertonghen scoorde in Brazilië in 2014 ook al tegen Zuid-Korea. Daarmee doet hij evengoed als Philippe Albert, die in 1994 in de groepsfase tegen Nederland scoorde en dat in de achtste finale tegen Duitsland nog eens overdeed.

Clean sheets

Onder de radar gebleven: het clean sheet-record dat Thibaut Courtois in Rusland vestigde. De doelman hield al vier keer de nul op een WK-eindronde. Al te vaak wordt gedacht dat Jean-Marie Pfaff of Michel Preud’homme dat record bezaten, maar de Golden Gloves uit 1986 en 1990 komen niet verder dan respectievelijk twee en drie clean sheets.

Bovendien is België het langst ongeslagen land ter wereld. Voor de laatste nederlaag van de Rode Duivels moeten we al twee jaar terug in de tijd, naar de debuutwedstrijd van Roberto Martinez tegen Spanje. Op 1 september 2016 verloor België met 0-2. Nadien volgden 18 overwinningen en 5 gelijke spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content