Peter t'Kint

‘Leicester moet Europees op zoek naar een resultaat dat vertrouwen geeft in de competitie’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ook dit seizoen schrijft Leicester City geschiedenis, zij het in negatieve zin, schrijft Peter T’Kint, redacteur bij Sport/Voetbalmagazine. Of is het gewoon back to reality voor iedereen, inclusief sterren als Vardy en Mahrez?

Gaat u er vanavond ook voor zitten, voor dat vierde en laatste rondje heenwedstrijden in de achtste finale van de Champions League? Het was tot dusver al likkebaarden. Van PSG versus Barça. Van Bayern-Arsenal. Van Real-Napoli vorige week. En gisteren van het enthousiasme van Pep, die bij sommige doelpunten zocht naar armen om in te springen. De Bruyne en co kregen een aanvankelijk nog mak stadion compleet uit de bol, naar het beeld van hun trainer. Van Basten en de regelgevers bij FIFA zouden elke doelman moeten verplichten van achteruit op te bouwen. Zelden zo’n intense wedstrijd beleefd.

En geloof ons, vanavond komt nog meer lekkers. Juventus kwam ongeslagen uit de groepsfase, kocht ambitieus in, stevent af op een zesde titel op rij en wil internationaal niet onder doen voor Real Madrid of andere kandidaten op de eindzege. De twee duels tegen Bayern vorig jaar waren al zeer intens en dit seizoen heeft Massimiliano Allegri iets uitgedokterd dat het beste doet verhopen. In zijn 4-2-3-1 kunnen Pjanic, Cuadrado, Dybala, Mandzukic en Higuaín allemaal samen terecht. Offensief om u tegen te zeggen.

Het al zo geplaagde Leicester City mag naar Sevilla, onlangs nog winnaar tegen Real en in het spoor van de twee groten, loerend op een eventuele kans als outsider. Gisteren kreeg Claudio Ranieri, de zo beminnelijke coach van de Engelse landskampioen die ook in Brugge de harten stal, op het einde van de persconferentie de vraag, wat hem te wachten stond. Andalusië, met zijn reclameborden voor stieren langs de weg, rijmt voor Britten nog steeds op gevechten met de dieren in de arena. Wat zou het worden, vroeg een journalist, voor Ranieri en co: stier of matador? Ranieri ging voor de quote in de tabloids: “Als ik ballen heb, de matador!”.

Slimani is geblesseerd. Als hij ballen heeft en zijn sterkste ploeg opstelt – en waarom zou Ranieri dit podium negeren ?- staan bij Leicester vanavond tien van de elf kampioenen van vorig jaar aan de aftrap. Elf kan niet, Kante voetbalt voor Chelsea. Het is wellicht ‘Genkenaar’ Wilfred Ndidi die zijn plaats inneemt.

Wordt het de counter en het afmaken van de thuisploeg, of opnieuw de slachtbank? Dat laatste kan best. Sevilla wordt geleid door Jorge Sampaoli die in acht maanden Spanje indruk maakte. Een zeer offensief tactisch schema, hoge druk, veel snelheid, veel goeie voetballers aan de bal, van dit Sevilla genoot dit seizoen heel Spanje. Omdat voor Nieuwjaar lang niet alle kansen tot een doelpunt leidden, kwam in januari Stefan Jovetic op huurbasis over van Inter. Hij was op korte tijd goed voor drie goals en drie assists.

In al dat geweld moet Leicester City op zoek naar een resultaat dat in de competitie vertrouwen moet geven. Vorig jaar schreven ze geschiedenis door verrassend kampioen te worden. Jamie Vardy maakte er 24, Riyad Mahrez 17.

Dit seizoen is het allemaal back to normal. En normal dat is: strijden tegen de degradatie. Leicester City en de hoogste Engelse afdeling, dat is al jaren de kelder. Een keer twintigste, een keer achttiende, hooguit een keer veertiende, als het zeer goed gaat. Nu flirten ze met plaats zeventien, net boven de degradatieplaatsen.

Ook voor de spelers is het back to normal. Vardy maakte dit seizoen in de competitie één goaltje in augustus, eentje in september en drie (weliswaar tegen Manchester City) in december. Verder niks, ook in de Champions League staat hij nog droog. Nog verontrustender: het is niet dat hij kansen mist, hij krijgt er gewoon geen. In 22 wedstrijden schoot hij amper 11 keer op doel. De cijfers van Vardy (30) vallen daarmee terug op die van zijn eerste seizoen in de Premier League: ook toen maakte hij er slechts vijf.

Probleem: geen aangevers. Slimani vindt zijn draai niet, en om Mahrez aan banden te leggen, hebben de tegenstanders inmiddels wel hun plannetje. De Algerijn is bezig aan een zeer matig seizoen in eigen land. Europees lukt het voor hem wél: Leicester won in de groepsfase vier van de zes wedstrijden (bij de 5-0 in Porto speelde de B-ploeg) en Mahrez scoorde vier keer. Hij wil dolgraag weg, maar voor Ranieri is hij dat al. Come back, vroeg hij hem recent nog. Ook de Africa Cup bevrijdde de Algerijn allerminst.

Come back, dat wil de Italiaan van iedereen. In de competitie won Leicester in 2017 nog niet. Het scoorde zelfs nog niet, de laatste competitiegoal dateert van 31 december (1-0 tegen West Ham). En ook in de beker ging de B-ploeg er uit.

Lastig om dan Europees aan de bak te moeten. In Engeland neemt de kritiek op Ranieri toe. Eén van de voortrekkers daar is Peter Schmeichel. Gevoed met inside-informatie, zijn zoon staat in doel. Met enige wrok ook, pa was zelf kandidaat-manager toen Ranieri de job kreeg én Ranieri blokkeerde in januari nog een transfer van zoon Kasper (Liverpool had interesse). Soms lopen persoonlijke belangen door tot in de media.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content