Vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie, kon de Nederlandse voetbalbond (KNVB) pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst. De vijf voetballers kunnen nog tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep.

De dood van Richard Nieuwenhuizen, begin december 2012, zorgde voor veel ophef in Nederland. Het eerste weekeinde na de dood van de grensrechter lag het amateurvoetbal helemaal stil.

De tuchtcommissie vond de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden niet voetballen, vanwege de omvang van het incident niet op z'n plaats en sprak daarom strafverzwaring uit. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNVB, wat voor vier van de vijf spelers geldt, is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal.

De schorsing van zestig maanden voor de vijfde voetballer is op 3 december 2012 al ingegaan. Hij is minder zwaar gestraft vanwege zijn blijk van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het duidelijk betuigen van spijt over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen heeft aangedaan, aldus de tuchtcommissie. (Belga/KVDA)

Vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie, kon de Nederlandse voetbalbond (KNVB) pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst. De vijf voetballers kunnen nog tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep. De dood van Richard Nieuwenhuizen, begin december 2012, zorgde voor veel ophef in Nederland. Het eerste weekeinde na de dood van de grensrechter lag het amateurvoetbal helemaal stil. De tuchtcommissie vond de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden niet voetballen, vanwege de omvang van het incident niet op z'n plaats en sprak daarom strafverzwaring uit. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNVB, wat voor vier van de vijf spelers geldt, is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal. De schorsing van zestig maanden voor de vijfde voetballer is op 3 december 2012 al ingegaan. Hij is minder zwaar gestraft vanwege zijn blijk van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het duidelijk betuigen van spijt over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen heeft aangedaan, aldus de tuchtcommissie. (Belga/KVDA)