De Vlaamse Open Vld, het Nederlandse D66 en de Britse Liberal Democrats roepen de Wereldvoetbalbond FIFA op om een onderzoek te starten naar mogelijke corruptie bij de toekenning van de WK's voetbal van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

In aanloop naar de beslissing raakte bekend dat enkele leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA hun stem verkocht hadden aan de hoogste bieder.

"In de sport moet je tegen je verlies kunnen, maar voor vals spelen en corruptie mag er geen enkele plaats zijn", verduidelijkt Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open VLD), die zijn hoop had gesteld op de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK 2018.

Experten

De drie partijen dringen aan op het samenbrengen van een onafhankelijke groep experten uit de sport en de juridische wereld.

Zij moeten nagaan of leden van het UC (financiële) diensten hebben aanvaard in ruil voor hun stem, onderzoeken of kandidaat-landen hen geld of andere diensten aangeboden hebben en op zoek gaan naar mogelijke stemafspraken tussen de kandidaten onderling.

Muyters

Tommelein hoopt ook op actie van de Vlaamse regering. "De Nederlandse minister van Sport Edith Schippers heeft aan D66 toegezegd dat ze met haar Europese collega's een corruptieonderzoek naar de FIFA wil bespreken", verduidelijkt hij.

In kader van het Belgisch EU-voorzitterschap verwacht Tommelein van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) hetzelfde.

De Vlaamse Open Vld, het Nederlandse D66 en de Britse Liberal Democrats roepen de Wereldvoetbalbond FIFA op om een onderzoek te starten naar mogelijke corruptie bij de toekenning van de WK's voetbal van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. In aanloop naar de beslissing raakte bekend dat enkele leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA hun stem verkocht hadden aan de hoogste bieder. "In de sport moet je tegen je verlies kunnen, maar voor vals spelen en corruptie mag er geen enkele plaats zijn", verduidelijkt Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open VLD), die zijn hoop had gesteld op de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK 2018. Experten De drie partijen dringen aan op het samenbrengen van een onafhankelijke groep experten uit de sport en de juridische wereld. Zij moeten nagaan of leden van het UC (financiële) diensten hebben aanvaard in ruil voor hun stem, onderzoeken of kandidaat-landen hen geld of andere diensten aangeboden hebben en op zoek gaan naar mogelijke stemafspraken tussen de kandidaten onderling. Muyters Tommelein hoopt ook op actie van de Vlaamse regering. "De Nederlandse minister van Sport Edith Schippers heeft aan D66 toegezegd dat ze met haar Europese collega's een corruptieonderzoek naar de FIFA wil bespreken", verduidelijkt hij. In kader van het Belgisch EU-voorzitterschap verwacht Tommelein van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) hetzelfde.