‘Lieve hemel, Oranje is Andorra geworden’

© REUTERS

De EK-kwalificatie is dramatisch geëindigd voor Oranje, dat thuis tegen Tsjechië met 2-3 de boot in ging. Robin van Persie scoorde aan de twee kanten.

Nederland, dat als derde in het laatste WK eindigde, gaat dus niet door naar het EK.

Er was voor de wedstrijd tegen Tsjechië al maar een waterkansje. Turkije moest in poule A thuis van IJsland verliezen en dan kon Oranje eventueel, bij winst, door naar de barrages.

Maar zo ging het niet. De Nederlanders trokken meteen ten aanval, maar ze stonden twee te gemakkelijke tegendoelpunten toe, via Pavel Kaderabek (24e minuut) en Josef Sural (35e). Nog voor rust kwam Robin van Persie in de ploeg en moest de Tsjechische verdediger Marek Suchy naar de kleedkamers na een zware fout op Memphis Depay.

‘Mijn God’

Maar wie een snelle kentering had verwacht kwam bedrogen uit. In de tweede helft werd het zowaar 0-3 na een tussenkomst van Van Persie, die met het hoofd in eigen doel verlengde.

Klaas-Jan Huntelaar en Van Persie milderden de achterstand nog wel, en er waren nog kansen op de gelijkmaker. Maar zelfs een overwinning zou niet hebben gebaat. Turkije won met 1-0 van IJsland. Oranje eindigt vierde in Poule A.

‘Mijn God, Nederland is Andorra geworden’, tweette gewezen Engeland-spits en tv-presentator Gary Lineker, zo uiting gevend aan algemene consternatie over de uitschakeling van Oranje. De Nederlandse ploeg wist zich voor het eerst sinds 1984 niet te plaatsen voor een EK.

Blind wil aanblijven

Danny Blind wil, ondanks de uitschakeling, bondscoach van Oranje blijven.

Blind verloor drie van de vier wedstrijden als bondscoach en snapt, zei hij in gesprek met de NOS, dat er vragen zullen komen over zijn functioneren. “Dat is logisch in deze wereld. Op het moment dat je niet presteert, lig je onder vuur. Maar ik heb met mijn volle verstand ja gezegd tegen de aanbieding van de KNVB. Ik ga er dan voor en dat doe ik nog steeds.”

“We moeten analyseren waar het fout is gegaan. Daar is tijd voor nu.”

Blind volgde in het midden van de EK-campagne Guus Hiddink op.