Niemand die er nog aan twijfelde dat het zou gebeuren, maar nu is het officieel: de Argentijn Lionel Messi heeft het 40 jaar oude doelpuntenrecord van de Duitser Gerd Müller van de tabellen geveegd. De 25-jarige spits van FC Barcelona maakte in de wedstrijd bij Betis Sevilla (1-2) beide doelpunten voor zijn team en bracht zijn totaal dit jaar zo op 86. Müller scoorde in 1972 voor Bayern München en de Duitse nationale ploeg 85 doelpunten.

Linkervoet

Messi scoorde 74 keer voor Barcelona en 12 keer voor Argentinië. Van zijn 86 doelpunten maakte hij er 76 met zijn linkervoet, zeven met zijn rechtervoet en drie met het hoofd.

De Argentijn kan zijn jaarproductie overigens nog opdrijven: FC Barcelona speelt deze maand nog een bekermatch en twee competitieduels.

Messi reageerde bijzonder nuchter. "Zo'n record is mooi, maar wat echt telt is dat we de wedstrijd winnen en onze voorsprong op de achtervolgers behouden."

Bekijk alle 86 doelpunten van Messi in 2012:

Gouden BalOp 7 januari kan Messi zichzelf als Gouden Bal opvolgen. Zijn ploegmaat Andres Iniesta en Real Madrid-spits Cristiano Ronaldo zijn de andere genomineerden.

"Ik zou er niets op tegen hebben als de Gouden Bal deze keer naar mijn ploegmaat Iniesta zou gaan", aldus Messi. "Hij verdient dat, voor al het werk dat hij verricht, voor de manier waarop hij speelt."

Niemand die er nog aan twijfelde dat het zou gebeuren, maar nu is het officieel: de Argentijn Lionel Messi heeft het 40 jaar oude doelpuntenrecord van de Duitser Gerd Müller van de tabellen geveegd. De 25-jarige spits van FC Barcelona maakte in de wedstrijd bij Betis Sevilla (1-2) beide doelpunten voor zijn team en bracht zijn totaal dit jaar zo op 86. Müller scoorde in 1972 voor Bayern München en de Duitse nationale ploeg 85 doelpunten. Linkervoet Messi scoorde 74 keer voor Barcelona en 12 keer voor Argentinië. Van zijn 86 doelpunten maakte hij er 76 met zijn linkervoet, zeven met zijn rechtervoet en drie met het hoofd. De Argentijn kan zijn jaarproductie overigens nog opdrijven: FC Barcelona speelt deze maand nog een bekermatch en twee competitieduels. Messi reageerde bijzonder nuchter. "Zo'n record is mooi, maar wat echt telt is dat we de wedstrijd winnen en onze voorsprong op de achtervolgers behouden." Bekijk alle 86 doelpunten van Messi in 2012: Gouden BalOp 7 januari kan Messi zichzelf als Gouden Bal opvolgen. Zijn ploegmaat Andres Iniesta en Real Madrid-spits Cristiano Ronaldo zijn de andere genomineerden. "Ik zou er niets op tegen hebben als de Gouden Bal deze keer naar mijn ploegmaat Iniesta zou gaan", aldus Messi. "Hij verdient dat, voor al het werk dat hij verricht, voor de manier waarop hij speelt."