Lionel Messi heeft op het FIFA Gala in het Zwitserse Zürich de FIFA Gouden Bal in ontvangst mogen nemen. Voor de Argentijnse smaakmaker van FC Barcelona, die ploegmaat Andres Iniesta en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) aftroeft, is het al het vierde opeenvolgende jaar dat hij de prestigieuze trofee van wereldvoetballer van het jaar krijgt.

De 25-jarige international was de absolute topfavoriet om de felbegeerde onderscheiding (verkozen door spelers, bondscoaches en journalisten) in de wacht te slepen. Hij maakte in 2012 maar liefst 91 doelpunten en brak daarmee het legendarische doelpuntenrecord van Gerd Müller (85).

'La Pulga' ontving de trofee uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Italiaanse ex-international Fabio Cannavaro. Met zijn vierde trofee wordt Messi alleen recordhouder op de erelijst. De Nederlanders Johan Cruyff (71, 73, 74) en Marco Van Basten (88, 89, 92) en de Fransman Michel Platini (83, 84, 95), de huidige UEFA-voorzitter, wonnen de trofee elk driemaal.

Bij de vrouwen ging de trofee naar de Amerikaanse Abby Wambach (MagicJack). De 32-jarige Wambach, die op de Spelen van Londen olympisch goud pakte met de VS, werd verkozen boven haar landgenote Alex Morgan en de Braziliaanse Marta. Op de erelijst volgt ze de Japanse Homare Sawa op. (Belga/EE)

Gouden Bal - Portret Lionel Messi Kort portret van de Argentijn Lionel Messi, die in Zürich verkozen werd tot FIFA Gouden Bal van 2012:

Naam: Messi Cuccitini

Voornaam: Lionel Andrés

Geboortedatum: 24/06/1987

Geboorteplaats: Rosario (Argentinië)

Lengte: 1m69

Gewicht: 67 kg

Sport/discipline: voetbal

Positie: aanvaller, aanvallende middenvelder

Club: FC Barcelona (Spa/sinds 2004)

Palmares met Argentinië:

Kwartfinale WK 2006 en 2010

Finale Copa America (2007), 6 matchen, 2 goals

Goud op Olympische Spelen 2008, beste speler van het toernooi

Goud op WK min 20 in 2005, beste speler en topschutter van het

toernooi (6 goals in 7 matchen)

Palmares met Barcelona:

3x Champions League (2006, 2009, 2011)

5x Spaans kampioen (2005, 2006, 2009, 2010, 2011)

2x Spaans bekerwinnaar (2009, 2012)

5x Spaanse Supercup (2005, 2006, 2009, 2010, 2011)

2x Europese Supercup (2009, 2011)

2x WK voor clubs (2009, 2011)

Individuele onderscheidingen

Wereldvoetballer van het Jaar 2009

Gouden Bal 2009

FIFA Gouden Bal 2010, 2011, 2012

Topschutter Champions League 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011 en 2011-2012

Topschutter Spaanse Primera Division 2009-2010 (34 doelpunten) en 2011-2012 (50)

Record aantal doelpunten in één seizoen Champions League (14 in 2011-2012)

"Record" aantal gescoorde doelpunten in één jaar: 91 (2012) (niet

gehomologeerd door de FIFA).

Beste speler OS 2008

Erelijst van de Gouden Bal en van de Wereldvoetballer van het Jaar. De twee prijzen smolten in 2010 samen onder de naam "Gouden Bal FIFA".

Gouden Bal: 1956: Stanley Matthews (Eng)

1957: Alfredo Di Stefano (Spa)

1958: Raymond Kopa (Fra)

1959: Alfredo Di Stefano (Spa)

1960: Luis Suarez (Spa)

1961: Omar Sivori (Ita)

1962: Josef Masopust (Tsj)

1963: Lev Yachine (Sov)

1964: Denis Law (Sch)

1965: Eusebio (Por)

1966: Bobby Charlton (Eng)

1967: Florian Albert (Hon)

1968: George Best (NIe)

1969: Gianni Rivera (Ita)

1970: Gerd Müller (Dui)

1971: Johan Cruyff (Ned)

1972: Franz Beckenbauer (Dui)

1973: Johan Cruyff (Ned)

1974: Johan Cruyff (Ned)

1975: Oleg Blokhine (Sov)

1976: Franz Beckenbauer (Dui)

1977: Alan Simonsen (Den)

1978: Kevin Keegan (Eng)

1979: Kevin Keegan (Eng)

1980: Karl-Heinz Rummenigge (Dui)

1981: Karl-Heinz Rummenigge (Dui)

1982: Paolo Rossi (Ita)

1983: Michel Platini (Fra)

1984: Michel Platini (Fra)

1985: Michel Platini (Fra)

1986: Igor Belanov (Sov)

1987: Ruud Gullit (Ned)

1988: Marco van Basten (Ned)

1989: Marco van Basten (Ned)

1990: Lothar Matthäus (Dui)

1991: Jean-Pierre Papin (Fra)

1992: Marco van Basten (Ned)

1993: Roberto Baggio (Ita)

1994: Hristo Stoïchkov (Bul)

1995: George Weah (Lbr)

1996: Matthias Sammer (Dui)

1997: Ronaldo (Bra)

1998: Zinedine Zidane (Fra)

1999: Rivaldo (Bra)

2000: Luis Figo (Por)

2001: Michael Owen (Eng)

2002: Ronaldo (Bra)

2003: Pavel Nedved (Tsj)

2004: Andrei Shevchenko (Oek)

2005: Ronaldinho (Bra)

2006: Fabio Cannavaro (Ita)

2007: Kaka (Bra)

2008: Cristiano Ronaldo (Por)

2009: Lionel Messi (Arg)

Wereldvoetballer van het Jaar:

1991: Lothar Matthäus (Dui)

1992: Marco van Basten (Ned)

1993: Roberto Baggio (Ita)

1994: Romario (Bra)

1995: George Weah (Lib)

1996: Ronaldo (Bra)

1997: Ronaldo (Bra)

1998: Zinedine Zidane (Fra)

1999: Rivaldo (Bra)

2000: Zinedine Zidane (Fra)

2001: Luis Figo (Por)

2002: Ronaldo (Bra)

2003: Zinedine Zidane (Fra)

2004: Ronaldinho (Bra)

2005: Ronaldinho (Bra)

2006: Fabio Cannavaro (Ita)

2007: Kaka (Bra)

2008: Christiano Ronaldo (Por)

2009: Lionel Messi (Arg)

Gouden Bal FIFA: 2010: Lionel Messi (Arg)

2011: Lionel Messi (Arg)

2012: Lionel Messi (Arg)

Lionel Messi heeft op het FIFA Gala in het Zwitserse Zürich de FIFA Gouden Bal in ontvangst mogen nemen. Voor de Argentijnse smaakmaker van FC Barcelona, die ploegmaat Andres Iniesta en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) aftroeft, is het al het vierde opeenvolgende jaar dat hij de prestigieuze trofee van wereldvoetballer van het jaar krijgt. De 25-jarige international was de absolute topfavoriet om de felbegeerde onderscheiding (verkozen door spelers, bondscoaches en journalisten) in de wacht te slepen. Hij maakte in 2012 maar liefst 91 doelpunten en brak daarmee het legendarische doelpuntenrecord van Gerd Müller (85). 'La Pulga' ontving de trofee uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Italiaanse ex-international Fabio Cannavaro. Met zijn vierde trofee wordt Messi alleen recordhouder op de erelijst. De Nederlanders Johan Cruyff (71, 73, 74) en Marco Van Basten (88, 89, 92) en de Fransman Michel Platini (83, 84, 95), de huidige UEFA-voorzitter, wonnen de trofee elk driemaal. Bij de vrouwen ging de trofee naar de Amerikaanse Abby Wambach (MagicJack). De 32-jarige Wambach, die op de Spelen van Londen olympisch goud pakte met de VS, werd verkozen boven haar landgenote Alex Morgan en de Braziliaanse Marta. Op de erelijst volgt ze de Japanse Homare Sawa op. (Belga/EE)