Liverpool op papier favoriet tegen AS Roma

© Belga Image

Enkele cijfers op een rij voor de verrassende halve finale in de Champions League.

AS Roma gaat dinsdag en volgende week woensdag (2 mei) tegen Liverpool op zoek naar zijn eerste Europese finale sinds de verloren UEFA Cupfinale van 1991 tegen Internazionale. De voorlopig enige en dus laatste finaleplaats op Europa’s toptoernooi, toen nog Europacup I, dateert zelfs al van 1984 tegen… Liverpool. De Engelsen wonnen toen de prestigieuze beker na strafschoppen. AS Roma veroverde in zijn geschiedenis nog maar één Europese beker, de Jaarsbeursstedenbeker (de voorloper van de UEFA Cup/Europa League) in 1961.

Liverpool kan voor het eerst sinds 2007 de finale van de Champions League bereiken. Toen was AC Milan te sterk (2-1), in een heruitgave van de finale die twee jaar eerder op spectaculaire wijze door de Reds was gewonnen na strafschoppen. Liverpool speelde ook vijf keer de finale van Europacup I en won er daar vier van. In 2016 verloor het nog de finale van de Europa League van Sevilla (3-1).

Ongeslagen

Op basis van de statistieken in deze CL-campagne is Liverpool, met Rode Duivel Simon Mignolet wellicht op de bank, de favoriet tegen het AS Roma van Radja Nainggolan. De Reds zijn na tien wedstrijden nog altijd ongeslagen: drie zeges en drie draws in de groepsfase, 5-0 en 0-0 tegen FC Porto in de achtste finales en een dubbele overwinning tegen favoriet Manchester City (3-0 en 1-2) in de kwartfinales.

AS Roma wist slechts de helft van zijn tien duels te winnen, en kroop zowel tegen Shakhtar Donetsk in de achtste finales (2-1 uitverlies en 1-0 thuiswinst) en Barcelona in de kwartfinales (4-1 uitverlies en 3-0 thuiswinst) door het oog van de naald.

De Engelsen waren ook veel productiever: Liverpool realiseerde tot dusver een doelsaldo van +26 (33 goals voor en 7 tegen) en geeft daarmee ook Real Madrid en Bayern München, de andere halve finalisten, het nakijken. AS Roma daarentegen blijft maar nipt uit de rode cijfers met +3 (15 voor en 12 tegen).

Scoren

Bij Liverpool loopt dan ook ene Mo Salah rond, vorige zomer voor 42 miljoen euro overgenomen van… AS Roma, de club waar hij zijn carrière nieuw leven inblies na een mislukt avontuur bij Chelsea. Bij de ploeg van Nainggolan deed de 25-jarige Egyptenaar vorig seizoen 15 keer de netten trillen in de Serie A, maar stond hij toch vooral in de schaduw van Edin Dzeko (29 goals).

Dit seizoen zijn de rollen omgekeerd. Salah, gisteren nog verkozen tot Speler van het Jaar in de Premier League, zit aan 41 goals in 46 wedstrijden over alle competities heen, terwijl de Bosniër in 43 matchen 20 keer raak trof.

AS Roma rekent morgen dan ook op Dzeko om te scoren op Anfield Road. Liverpool zal op zijn hoede zijn, want de Giallorossi wisten natuurlijk wel FC Barcelona te elimineren, net als tegen Shakhtar dankzij een doelpunt op verplaatsing. In het eigen Stadio Olimpico moest doelman Alisson Ramses Becker zich nog geen enkele keer gewonnen geven – de Braziliaan hield zijn netten schoon tegen Atlético Madrid, Chelsea, FK Qarabag, Shakhtar Donetsk en FC Barcelona.

De vorige keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in een officiële wedstrijd, was in de tweede ronde van de Champions League in 2001-2002. Het werd toen 2-0 in Liverpool en 0-0 in Rome.

Partner Content