Lombaerts: ‘Zenit heeft geen racistisch publiek’

© BELGA

Nicolas Lombaerts verschaft uitleg bij de turbulente periode die zijn ploeg, Zenit Sint-Petersburg, achter de rug heeft.

In Sport/Voetbalmagazine verschaft Nicolas Lombaerts uitleg bij de turbulente periode die zijn ploeg, Zenit Sint-Petersburg, achter de rug heeft. Toen Axel Witsel en Hulk samen voor zo een slordige negentig miljoen euro uit Portugal overgeheveld werden naar Sint-Petersburg zorgde dat voor heel wat onenigheid in de ploeg van Zenit. Onder meer de Russische internationals Igor Denisov en Aleksandr Kerzjakov uitten hun onvrede over de riante lonen die beide ‘buitenlanders’ betaald krijgen.

Lombaerts: “Zo erg is het er bij ons niet aan toe gegaan. Ik vind dat allemaal opgeblazen. Denisov – om hem te noemen – heeft nooit iets tegen Witsel of Hulk gezegd of geweigerd om hen de hand te geven. Als ik het vraag aan Axel, beweert hij dat hij hier graag is.”

“Het klopt dat Russen en buitenlanders aan aparte tafels eten, maar dat is al zes jaar zo, en ik zit al zes jaar bij de buitenlanders, ook al heb ik een goed contact met de Russen. Witsel heeft veel geld gekost, maar ik denk niet dat hij zo veel meer verdient dan Denisov, Kerzjakov of Sjirkov. Ik denk niet dat die mannen op financieel vlak veel te klagen hebben.”

Handtekeningen van Hulk en Witsel

Ook werd er gesproken van racistische uitlatingen van de Russische supporters jegens de gekleurde spelers bij Zenit. “Wij zijn de meest Russische ploeg, en dat is onze sterkte”, weet Lombaerts.

“Je moet vier Russen in de basis hebben per wedstrijd, maar soms hebben wij er zes, zeven of al eens acht. In andere ploegen ligt dat anders. Doorgaans speel ik tegen buitenlandse, vaak zwarte spitsen. Die worden nooit uitgefloten door onze fans. Ik kan niet geloven dat wij een racistisch publiek hebben. Je moest eens weten hoeveel fans mij aanklampen voor een handtekening van Hulk of Witsel…”

Volgens de verdediger zorgde de commotie rond Witsel en Hulk wel voor puntenverlies. “Zonder Denisovs verwijzing naar de B-kern hadden we nu op de eerste plaats gestaan (Zenit staat nu derde, nvdr). Ik vind Denisov het hart van de ploeg, onze belangrijkste speler. Da’s een pitbull, die lost nooit. Hij loopt veel, recupereert ballen en verdeelt toch het spel. In de maand dat hij weg was pakten we enkel punten omdat we tegen mindere ploegen speelden, maar in de Champions League heeft dat wel een rol gespeeld.”

Bankzitter bij de Rode Duivels

Bij Zenit mag Nicolas Lombaerts dan al jaren lang een basisspeler zijn, bij de Belgische nationale ploeg is hij dat niet. En dat lijkt ook niet snel te veranderen. Hij kan er zich maar moeilijk mee verzoenen: “Ik raak niet gewend aan het bankzitten bij de Duivels, maar ik kan daar niets op zeggen: de resultaten zijn goed, ook de spelers op mijn positie doen het goed.”

“Als linksback ben ik niet op mijn best, maar Vertonghen benadrukt ook iedere keer dat het niet goed is voor zijn ontwikkeling, net als Vermaelen. Dat ik me te zeer afgezet zou hebben tegen die linksachterpositie, daar heeft het dus niets mee te maken.

“Marc Wilmots heeft me ook een kans gegeven als linksachter, maar toen viel ik geblesseerd uit. In Engeland mocht Vertonghen dan linksback spelen, en hij deed dat goed. Intussen is hij al kapitein als Vermaelen en Kompany geblesseerd zijn. Dat geeft wel aan dat Wilmots voor hem zal kiezen, en centraal voor Vermaelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content