De loting vindt op 2 december in de Ierse hoofdstad Dublin plaats. De Europese voetbalbond (UEFA) maakte woensdag de potindeling bekend.

Er zijn zeven potten. Ten eerste is er een 'Nations League-pot', die de vier halvefinalisten van de Nations League bevat: Portugal, Engeland, Zwitserland en Nederland. Deze vier landen komen automatisch als reekshoofd terecht in groepen A-D.

Pot 1 bestaat vervolgens uit 6 landen, gerangschikt van plaats 5 tot en met 10 op de Nations League Ranking. Zij zullen reekshoofd zijn in de groepen E-J. De Rode Duivels, die de Nations League 'overall ranking' als 5e beëindigden, komen in deze pot terecht. Zij worden vergezeld door Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Polen.

Dankzij het 1-1 gelijkspel tegen Portugal dinsdagavond duwden de Polen Duitsland, dat laatste werd in zijn groep in de Nations League, alsnog naar pot 2. Potten 2, 3, 4 en 5 bevatten elk 10 landen, waarvan er telkens 1 wordt ondergebracht in elk van de 10 groepen.

Bokaal 6 ten slotte bestaat uit de 5 laatste landen. Zij zullen toegevoegd worden aan de poules F-J en komen zo niet in de groepen waarin Nations League-halve finalisten zitten. Die hebben zo in juni twee speeldata vrij om de eindronde van de Nations League af te werken.

Plaatsing

De kwalificaties vinden plaats tussen 21 maart 2019 en 19 november 2019. De eerste twee landen uit elke poule plaatsen zich automatisch voor de eindronde van het EK. Vier landen kwalificeren zich vervolgens nog via play-offs, bepaald door de eindstand in de vier divisies van de Nations League, voor Euro 2020.

De eindronde van het EK vindt plaats van 12 juni tot 12 juli 2020.

Overzicht van de zeven potten:

UEFA Nations League pot (4): Zwitserland*, Portugal*, Nederland*, Engeland*

Pot 1 (6): België, Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië, Polen

Pot 2 (10): Duitsland, IJsland, Bosnië*, Oekraïne*, Denemarken*, Zweden*, Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië

Pot 3 (10): Slovakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland*, Noorwegen*, Servië*, Finland*, Bulgarije, Israël

Pot 4 (10): Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Georgië*

Pot 5 (10): Macedonië*, Kosovo*, Wit-Rusland*, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Gibraltar, Faroër Eilanden

Pot 6 (5): Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino *

*Landen die zeker zijn van een plek in de barrages na hun groep te hebben gewonnen in de Nations League

De loting vindt op 2 december in de Ierse hoofdstad Dublin plaats. De Europese voetbalbond (UEFA) maakte woensdag de potindeling bekend.Er zijn zeven potten. Ten eerste is er een 'Nations League-pot', die de vier halvefinalisten van de Nations League bevat: Portugal, Engeland, Zwitserland en Nederland. Deze vier landen komen automatisch als reekshoofd terecht in groepen A-D. Pot 1 bestaat vervolgens uit 6 landen, gerangschikt van plaats 5 tot en met 10 op de Nations League Ranking. Zij zullen reekshoofd zijn in de groepen E-J. De Rode Duivels, die de Nations League 'overall ranking' als 5e beëindigden, komen in deze pot terecht. Zij worden vergezeld door Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Polen. Dankzij het 1-1 gelijkspel tegen Portugal dinsdagavond duwden de Polen Duitsland, dat laatste werd in zijn groep in de Nations League, alsnog naar pot 2. Potten 2, 3, 4 en 5 bevatten elk 10 landen, waarvan er telkens 1 wordt ondergebracht in elk van de 10 groepen. Bokaal 6 ten slotte bestaat uit de 5 laatste landen. Zij zullen toegevoegd worden aan de poules F-J en komen zo niet in de groepen waarin Nations League-halve finalisten zitten. Die hebben zo in juni twee speeldata vrij om de eindronde van de Nations League af te werken. De kwalificaties vinden plaats tussen 21 maart 2019 en 19 november 2019. De eerste twee landen uit elke poule plaatsen zich automatisch voor de eindronde van het EK. Vier landen kwalificeren zich vervolgens nog via play-offs, bepaald door de eindstand in de vier divisies van de Nations League, voor Euro 2020. De eindronde van het EK vindt plaats van 12 juni tot 12 juli 2020.