Luis Enrique geeft Spanje opnieuw kleur

© Belga Image

Luis Enrique, aangesteld na het mislukte WK, blaast de Spaanse nationale ploeg nieuw leven in.

‘Beschaamd.’ Toen Luis Enrique (48) na de 6-0-demonstratie tegen Kroatië vorige week dinsdag de vraag kreeg hoe hij zich voelde, was dat zijn antwoord.

Het ging niet om plaatsvervangende schaamte voor Zlatko Dalic, de bondscoach van de tegenstander. Nee, Enrique had het over het moment dat de supporters in het Estadio Manuel Martínez Valero, de thuisbasis van Elche CF, zijn naam begonnen te zingen. De naam scanderen van de trainer is niet echt de gewoonte in Spanje, en zeker niet van de bondscoach. ‘Ik had het niet verwacht’, zei Enrique.

Aan de andere kant: een klinkende 6-0 tegen de WK-finalist van Rusland hadden de fans ook niet verwacht. Zeker na de recente prestaties van Spanje op het WK. La Roja, wereldkampioen in 2010 en Europees kampioen in 2012, kon nu al op drie opeenvolgende toernooien geen enkele knock-outwedstrijd winnen.

De Spaanse voetbalbond haalde Luis Enrique met de vraag of hij hetzelfde kon doen als wat hij bij FC Barcelona gedaan had: evolutie, geen revolutie. Enrique gaf het spel van de Catalanen een extra dimensie: hij leerde Messi en co ook snel diep spelen en vlijmscherp counteren. Een verademing na het tikitaka dat onder zijn voorganger Gerardo Martino tot steriel breiwerk was verworden. Dat was de laatste jaren ook net de kritiek op de Spaanse nationale ploeg.

De hand van Enrique werd in de twee oefenwedstrijden meteen duidelijk. Aan de aftrap geen Andrés Iniesta, David Silva en Gerard Piqué meer: zij namen afscheid na het WK. Zo blijven van de gouden generatie die het WK 2010 won alleen Sergio Ramos en Sergio Busquets over. Tegen Kroatië stonden vier spelers in de basis die nog geen 24 jaar zijn: Saúl Ñíguez (23), Marco Asensio (22), Dani Ceballos (22) en José Luis Gayà (23).

Na een aarzelend begin namen ze de partij in handen en speelden ze dominant voetbal, zoals Spanje het gewoon is te doen. Alleen leek het spel verticaler en efficiënter dan op het WK. ‘Nochtans’, lacht Saúl, er niet bij in Rusland, ‘is het niet zo dat de coach ons meer verticale passes gevraagd heeft, zoals in de media geschreven wordt.’

Wel is duidelijk dat het Spanje van Luis Enrique de ruimtes beter benut en goed tussen de lijnen speelt. De bondscoach toonde zich bijzonder opgetogen over verschillende spelers, maar in het bijzonder over Rodrigo, de 27-jarige Braziliaans-Spaanse spits. ‘Hij is niet de typische nummer 9, maar iemand die tussen de lijnen loopt, goed afhaakt, ook de flanken opzoekt en bovendien kan scoren.’ Dat bewees hij met een doelpunt in de 1-2-winst op Engeland, een oefenwedstrijd die het treffen in de Nations League tegen Kroatië voorafging. Ook in de 6-0 had hij trouwens een aandeel met één doelpunt.

Opvallend: toen Sergio Busquets tegen Kroatië in de 59e minuut vervangen werd door Rodri Hernández, stond er geen enkele speler van FC Barcelona meer op het terrein. Dat lijkt al een eeuwigheid geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content