Luis Suárez: ‘Ik zal Ajax altijd dankbaar zijn’

© BELGAIMAGE

Sport/Voetbalmagazine was erbij in Barcelona toen Luis Suárez (vorig seizoen 40 competitiegoals voor Barça) vorige week zijn Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen en kon de Uruguayaanse topspits enkele vragen voorschotelen…

S/VM: Tien jaar geleden verliet je Uruguay om naar Nederland te gaan. Wat is het belangrijkste dat je in die competitie hebt geleerd?

Luis Suárez: “Ik heb altijd gezegd dat ik in Nederland het meeste heb geleerd. Dat was een echte voetbalschool. Die competitie heeft me in staat gesteld om fysiek en technisch vooruit te gaan en ze heeft mijn ambitie aangescherpt. Ik zal Ajax altijd dankbaar zijn dat het van mij een betere voetballer heeft gemaakt en me bekendheid heeft gegeven in Europa.”

S/VM: Het is je tweede Gouden Schoen. Welk van beide was het moeilijkste om te behalen?

Suárez: “Van Liverpool verwachtte men het destijds niet dat het zou meedoen voor de titel in de Premier League. We hebben tot het einde gestreden, maar het Engelse voetbal is erg hard. Misschien dat ik toen meer verdienste had aan die Gouden Schoen. Hier is het ook moeilijk, maar de andere spelers van het team maken het iets gemakkelijker.”

S/VM: Je bent opgegroeid op straat, waar je leerde voetballen. Welke waarden van toen draag je nog altijd mee?

Suárez: “Ik denk vooral dat ik mijn mannetje weet te staan en niet klaag bij wat pijn. Bijvoorbeeld: ik heb nooit zelf om een vervanging gevraagd, tenzij ik écht niet meer verder kon. Op straat vraagt men niet om een vervanging…’

S/VM: Welke raad zou je geven aan kinderen die ervan dromen om jouw niveau te bereiken?

Suárez: “Verlies nooit je ambitie en verander nooit. Blijf altijd jezelf en geloof in jezelf, ook al heb je niet buitengewoon veel kwaliteiten. Toen ik hier aankwam, twijfelden veel mensen eraan of ik me aan dit niveau en deze manier van voetballen zou kunnen aanpassen, maar ik heb altijd in mezelf geloofd.”

S/VM: Je volgende uitdaging, is dat de Ballon d’Or?

Suárez: “Neen, want ik weet ook wel dat de Ballon d’Or meer een kwestie is van marketing en zichtbaarheid in de media dan van je persoonlijke prestaties. Dat is iets heel anders dan de Gouden Schoen. Hier is er geen twijfel: ik krijg die trofee voor mijn prestaties. Het volgende doel is veeleer opnieuw een Champions League winnen met Barcelona.”

(Guillaume Gautier in Barcelona)

Lees de volledige reportage over Luis Suárez in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 26 oktober.

Luis Suárez: 'Ik zal Ajax altijd dankbaar zijn'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content