Lukaku is beste nieuwkomer bij Inter sinds 1948

© Belga Image

Elke maandag berichten we in Piazza Romelu over de wedervaren van Romelu Lukaku in Milaan. Deze week: alweer een nieuw record en Conte’s tips voor seksueel wenselijk gedrag.

Quizvraag: wat zegt u de naam Stefano Nyers?

Niet veel, tenzij u stokoud bent én Interista, of een fanaat van voetbalweetjes, of beide.

Dan weet u dat Nyers de vorige nieuwkomer bij Inter was die na dertien matchen al 10 keer gescoord had. Dat was in het seizoen 1948-49, dus 71 jaar geleden.

De naam viel zaterdagavond, toen Nyers zijn record kwijt geraakte. Als u dit seizoen het woord ‘record’ hoort vallen in verband met het Italiaanse voetbal, is de naam van Romelu Lukaku nooit ver weg. Het is een woord dat hem als een magneet aantrekt, en dat de spits er toe brengt elke keer de lat wat hoger te leggen. Een knappe prestatie voor een profvoetballer.

Lukaku maakte zaterdag dus zijn tiende goal, goed voor een 3-0 zege tegen Torino waarmee Inter de druk op Juventus aanhoudt. Makkelijk gaat dat niet, want zaterdag viel wéér een sterkhouder uit: middenvelder Nicolo Barella, vorige week nog ijzersterk met de Squadra Azzura en sinds een maand titularis bij Inter dat hem voor veel geld overkocht van Cagliari, heeft een meniscusletsel en zal pas na Nieuwjaar zijn rentree maken.

Prompt haalde Antonio Conte een waardige vervanger tevoorschijn: de Spaanse middenvelder Borja Valero die in het verleden het mooie weer maakte bij Fiorentina, en sinds de komst van Conte nog niet op het veld kwam. Zaterdag tegen Torino deed hij dat wel, en goed. En dus kan Conte voort, ook op het middenveld.

Voorin noemde hij het koppel Lukaku-Lautaro Martínez al de toekomst voor Inter. ‘Zij kunnen de komende zeven jaar het spitsenduo van Inter worden’, gaf hij aan, maar meteen zijn er kapers op de kust voor de Argentijn, die met Lukaku al het gevreesde spitsenduo Lu-La-Park vormt. Nog een quizvraag, in feite.

De Spaanse sportkrant El Mundo Deportivo gaf al aan dat Barcelona alles op alles zal zetten om de Argentijn, die zich bij de nationale ploeg goed verstaat met Lionel Messi, naar de Catalaanse hoofdstad te halen.

Seksuele tips

Intussen noemde Romelu Lukaku tijdens de interlandbreak Antonio Conte nog eens één van de beste trainer waar hij al mee gewerkt heeft, en het zal wellicht niet geweest zijn vanwege het advies dat Conte vorige week verklapte in de pers. In een interview gaf de Italiaanse coach aan dat hij zijn spelers wel eens tipt over het ideale seksuele gedrag van een profvoetballer. Hij is niet de eerste in het vak. Er zal wel eens mee gelachen worden (volwassen, goed verdienende mannen doen hun eigen ding), maar het toont wél hoe fanatiek Conte kan zijn.

Wat die dit jaar met Inter neerzet, maakt duidelijk wat een coach kan bereiken met een groep die ontvankelijk is voor een bepaalde aanpak.

Het zet meteen de stelling van Jan Mulder op de helling, die wel eens poneert dat een trainer niet meer impact heeft dan vijf tot tien procent, en dat hij in feite alleen moet zorgen dat de bus op tijd vertrekt en dat hij de spelers af en toe een mop vertelt.

Het toont nog eens hoe een speler bij de ene club niet kan voetballen en het jaar daarop, in een andere omgeving -of bij dezelfde club onder een nieuwe trainer-, ineens een wereldvoetballer blijkt.

Het geheim ligt in de menselijke relatie. Lukaku had al jaren goesting om met Conte te werken en vice versa. De Belgische spits beantwoordt zo veel vertrouwen met prestaties. Dat is in andere sectoren buiten het voetbal niet anders.

Het resultaat kan u wekelijks bewonderen, of zelfs halfwekelijks. Op zoek naar een nieuwe uitdaging hoeft Lukaku dezer dagen niet lang te wachten. Woensdag wacht Slavia Praag op de kans om met een stunt uit te pakken tegen de ploeg die slechts derde staat in zijn CL-groep. Met de rug tegen de muur dus.

Voorin bij Inter loopt er ééntje die uitkijkt naar dat soort wedstrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content