Manchester United: van José naar Ole

© GETTY IMAGES

Bij Manchester United maakten de negatieve vibes van José Mourinho plaats voor de positieve spirit van ‘caretaker manager’ Ole Gunnar Solskjær.

Please welcome the legend, Ole Gunnar Solskjær‘, vraagt de omroeper op Old Trafford als de Noor uit de tunnel komt voor het duel met Huddersfield Town (3-1).

Veel meer heeft het publiek niet nodig. De naam van de nieuwbakken coach galmt door het stadion. Op de eretribune zwaait echtgenote Silje uitbundig naar haar man. De spandoeken met woordspelingen op zijn voornaam en ‘legend’ zijn niet te tellen (bv. ‘ Olegend’).

De Noorse spits maakte zich onsterfelijk toen hij in de Champions Leaguefinale van 1999 in blessuretijd het winnende doelpunt voor United maakte tegen Bayern München (2-1). Het was slechts een van de 92 goals die hij in 235 matchen voor de Red Devils maakte.

De bedrukte sfeer die er onder José Mourinho op Old Trafford hing, maakte vorige week in de thuiswedstrijd tegen Huddersfield Town plaats voor uitbundigheid. Iedereen in en rond het stadion leek wel bevrijd. Zelfs de materiaalmannen en de mensen in de keuken, zo deed Wayne Rooney een boekje open, leden onder de verstikkende aanwezigheid van The Special One.

De beste illustratie van de bevrijding waren de twee doelpunten van Paul Pogba. Tegen Huddersfield Town leek de Franse wereldkampioen wel herboren, het plezier spatte ervan af. ‘Dat is de Paul zoals ik hem heb leren kennen in mijn tijd als coach van het belofteteam’, verklaarde Solskjær achteraf. ‘Als je voetbalt voor Manchester United, moet je gelukkig zijn.’

Met Solskjær, die interim-coach werd op voorspraak van Sir Alex Ferguson, kwam de tegenpool van de Portugees aan het roer van de populairste Engelse club ter wereld te staan. ‘ Solskjær is here to build up players, not to break them down‘, schreef The Guardian.

Op een mislukte passage bij Cardiff City na deed de Noorse oud-aanvaller vooral ervaring op als trainer bij Molde FK, waarmee hij twee keer kampioen in de Noorse Tippeligaen werd. In het seizoen 2015/16 deed hij ook in de Europa League van zich spreken. In een poule met Celtic, Ajax en Fenerbahçe leidde hij Molde naar groepswinst. Solskjær en zijn troepen werden in de 1/16 finale uiteindelijk gestuit door de latere winnaar FC Sevilla.

Over zijn aanpak bij Molde werd wel wat lacherig gedaan: hij vergeleek zijn spelers met hun evenknieën bij United. Zo zei hij over de jonge aanvaller Erling Braut Haland dat hij voetbalde ‘zoals Romelu Lukaku‘ en noemde hij de veteranen Magne Hoseth en Daniel Berg Hestad de ‘ Giggs‘ en ‘ Scholes‘ van het team. Maar het werkte wel.

Als het over de trainerskwaliteiten van de 45-jarige Noor met de babyface gaat, komt vooral bovendrijven dat hij heel goed kan analyseren. Op basis daarvan grijpt hij ook in. Het geven van trainingen delegeert hij graag naar zijn assistenten.

En zijn liefde voor United is overduidelijk. Toen hem in 2017 gevraagd werd of hij geïnteresseerd zou zijn in de trainersjob bij de club uit Manchester, zei hij: ‘Eerlijk gezegd: ja. En op dit eigenste moment krijg ik zelfs kippenvel als ik er alleen maar aan denk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content