De Gouden Bal wordt op maandag 12 januari in Zürich uitgereikt. Neuer behoort samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tot de drie genomineerden.

Manuel Neuer: "Ik ben vereerd dat ik voor de titel van Wereldvoetballer van het Jaar genomineerd ben. Voor een doelman blijft dat iets heel speciaals. Want er wordt natuurlijk meer gekeken naar doelpunten, doelkansen, dribbels en spectaculaire acties. Reddingen blijven minder hangen. Laat staan de manier waarop je aan het spel wil deelnemen."

S/VM: Moet je geen merk zijn als Cristiano Ronaldo om zo'n individuele titel te winnen?

Neuer: "Dat geloof ik niet. Ik denk dat iedereen me intussen kent, uiteindelijk zijn we met Duitsland wereldkampioen geworden en heeft Bayern München zich meer dan ooit op de internationale voetbalkaart gezet. Ik zie me niet als vertegenwoordiger van een merk, behalve dan bij Adidas. Ik ben niet het type dat in een slip poseert, ik hou er niet van dat ze een rood tapijt voor mij uitrollen. Ik voel me beter op een grasmat, een trainingsveld waar ik elke dag probeer mezelf te verbeteren. Van wat show hou ik hooguit op een veld. Maar dan alleen als het nuttig is."

S/VM: Zal je straks in Zürich met spanning wachten op de uitslag van de Gouden Bal?

Neuer: "Ik zal daar ontspannen naar toeleven. Het is een fantastisch evenement waar de beste voetballers ter wereld op afkomen. Ik ben blij dat ik daarbij hoor."

S/VM: Bondscoach Joachim Löw zegt dat je tijdens het WK het keepen een andere betekenis hebt gegeven. Betekent dit dat je deze uitspraak wil bevestigen?

Neuer: "Ik probeer met een gecontroleerd risico te spelen. Het is zeker niet zo dat ik sindsdien nog meer als libero opereer. Maar ik merk wel dat er anders naar me gekeken wordt. Vroeger zeiden ze dat ik wel heel snel uit mijn doel kwam. Terwijl je nu wel eens hoort: waarom blijft hij staan? Ik streef ernaar heel serieus te spelen, uiteindelijk kan ik door overmoed in tal van situaties veel schade aanrichten. Daarom is het vooral belangrijk om rustig te blijven. En om naar je ploegmaats toe zekerheid uit te stralen. Ze moeten weten dat ik altijd aanspeelbaar ben."

S/VM: Heb je vandaag als doelman je grens bereikt?

Neuer: "Dat weet ik niet. Ik probeer op alle aspecten van het keepersvak te trainen, ik wil details verbeteren en me zeker niet het hoofd op hol laten brengen. Ik werk precies op dezelfde manier als vroeger. Alleen op het uitlopen kan je niet trainen. Dat is een kwestie van anticipatie. Je moet het spel kunnen lezen en heel goed kijken hoe snel een speler op je afkomt. En hoe op dat moment de positie van je ploegmaats is."

Lees het volledige interview deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Manuel Neuer, best of 2014:

De Gouden Bal wordt op maandag 12 januari in Zürich uitgereikt. Neuer behoort samen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tot de drie genomineerden. Manuel Neuer: "Ik ben vereerd dat ik voor de titel van Wereldvoetballer van het Jaar genomineerd ben. Voor een doelman blijft dat iets heel speciaals. Want er wordt natuurlijk meer gekeken naar doelpunten, doelkansen, dribbels en spectaculaire acties. Reddingen blijven minder hangen. Laat staan de manier waarop je aan het spel wil deelnemen."S/VM: Moet je geen merk zijn als Cristiano Ronaldo om zo'n individuele titel te winnen?Neuer: "Dat geloof ik niet. Ik denk dat iedereen me intussen kent, uiteindelijk zijn we met Duitsland wereldkampioen geworden en heeft Bayern München zich meer dan ooit op de internationale voetbalkaart gezet. Ik zie me niet als vertegenwoordiger van een merk, behalve dan bij Adidas. Ik ben niet het type dat in een slip poseert, ik hou er niet van dat ze een rood tapijt voor mij uitrollen. Ik voel me beter op een grasmat, een trainingsveld waar ik elke dag probeer mezelf te verbeteren. Van wat show hou ik hooguit op een veld. Maar dan alleen als het nuttig is."S/VM: Zal je straks in Zürich met spanning wachten op de uitslag van de Gouden Bal?Neuer: "Ik zal daar ontspannen naar toeleven. Het is een fantastisch evenement waar de beste voetballers ter wereld op afkomen. Ik ben blij dat ik daarbij hoor."S/VM: Bondscoach Joachim Löw zegt dat je tijdens het WK het keepen een andere betekenis hebt gegeven. Betekent dit dat je deze uitspraak wil bevestigen?Neuer: "Ik probeer met een gecontroleerd risico te spelen. Het is zeker niet zo dat ik sindsdien nog meer als libero opereer. Maar ik merk wel dat er anders naar me gekeken wordt. Vroeger zeiden ze dat ik wel heel snel uit mijn doel kwam. Terwijl je nu wel eens hoort: waarom blijft hij staan? Ik streef ernaar heel serieus te spelen, uiteindelijk kan ik door overmoed in tal van situaties veel schade aanrichten. Daarom is het vooral belangrijk om rustig te blijven. En om naar je ploegmaats toe zekerheid uit te stralen. Ze moeten weten dat ik altijd aanspeelbaar ben."S/VM: Heb je vandaag als doelman je grens bereikt?Neuer: "Dat weet ik niet. Ik probeer op alle aspecten van het keepersvak te trainen, ik wil details verbeteren en me zeker niet het hoofd op hol laten brengen. Ik werk precies op dezelfde manier als vroeger. Alleen op het uitlopen kan je niet trainen. Dat is een kwestie van anticipatie. Je moet het spel kunnen lezen en heel goed kijken hoe snel een speler op je afkomt. En hoe op dat moment de positie van je ploegmaats is."Manuel Neuer, best of 2014: