Mapou Yanga-Mbiwa op weg naar topclub

© ImageGlobe

Verdediger is de drijvende kracht achter het succes van Montpellier.

Amper 22 jaar, maar sinds de promotie in 2009 al goed voor 83 competitiewedstrijden (van de in totaal 88). Geen enkele verdediger in de Franse Ligue1 doet momenteel beter dan Mapou Yanga-Mbiwa, de aanvoerder van het als tweede geklasseerde Montpellier.

Soms moet je ook al eens offers brengen voor je ploeg, dat weet hij ondertussen. De Franse jeugdinternational werd op 1 oktober, bij het 2-2-gelijkspel tegen Bordeaux, immers met een rode kaart van het veld gestuurd tien minuten voor affluiten.

“Een crème van een gast, maar heel teruggetrokken en stil. Hij laat liever zijn voeten praten”, weet Younès Belhanda, die al acht jaar aan zijn zijde speelt. “Als voetballer is hij een rots, een speler op wie je constant botst.”

Zijn coach René Girard wil die schuchterheid weghalen door hem meer verantwoordelijkheid te geven. Vandaar dat Yanga-Mbiwa de aanvoerdersband kreeg.

Bijzonder interessant blijkt ook zijn levensverhaal. Het kind van Bangu verliet op zijn achtste Centraal-Afrika met slechts één reden: zijn vader opzoeken in Frankrijk.

“Om hier een gedeelte van mijn identiteit te zoeken. De aanpassing verliep heel moeilijk, omdat ik ook opgroeide bij mijn tante in een buurt waar er veel werkloosheid is. Ik voel me nog altijd het meest Centraal-Afrikaan. Daarom was het ook niet zo eenvoudig om op mijn achttiende te kiezen voor de Franse nationaliteit.”

De verdediger, die nog onder contract ligt tot 2013, blijft ondertussen in de belangstelling staan van Lille. Een eerder bod van 6 miljoen euro werd afgelopen zomer afgewezen. Maar een transfer naar een topclub lijkt aanstaande. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content