Marc Wilmots: 'Voor mij zijn er geen basisspelers en geen invallers'

02/06/14 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Bron: Sportmagazine

Bondscoach Marc Wilmots is tevreden over wat zijn Duivels toonden tegen Zweden. Toch tempert hij de verwachtingen van de Belgische supporters. 'Wij moeten niets in Brazilië', klinkt het.

Marc Wilmots: 'Voor mij zijn er geen basisspelers en geen invallers'

© BelgaImage

Bondscoach Marc Wilmots heeft in het spelershotel van de Rode Duivels in Stockholm teruggeblikt op de met 0-2 gewonnen oefeninterland van zondag tegen Zweden. "Tegen het nummer 25 op de wereldranglijst met 0-2 winnen, ook zonder hun sterspeler Zlatan, is niet slecht. Bovendien raakten we nog twee keer het doelhout", aldus Wilmots.

"Een wedstrijd winnen geeft altijd een mentale boost. Ik ben ook blij dat we geen geblesseerden hebben opgelopen en als ik de evolutie van mijn groep gedurende de voorbije weken bekijk, kan ik niet anders dan tevreden zijn", klonk het.

"Oefenmatchen dienen echter ook om alle mogelijkheden te bekijken en dingen uit te testen, ik heb alternatieven nodig. Als Jan Vertonghen bijvoorbeeld niet kan spelen op de linkerflank, moet ik een oplossing hebben en zo speelde Thomas Vermaelen daar gisteren tegen Zweden."

"Ik heb een groep van twintig veldspelers en voor mij zijn er geen basisspelers en geen invallers. Er is een gezonde en positieve concurrentie in deze selectie. Iedereen is belangrijk en nodig op het WK. Op zo'n toernooi kan het immers erg snel gaan, denk maar aan schorsingen en blessures. Ik vind het dan ook van enorm groot belang dat alle spelers met een volle tank aan de start van het WK verschijnen", klonk het bij de bondscoach.

"Daarom ook dat er in de oefenwedstrijd van 7 juni (om 20u45 in Brussel tegen Tunesië) opnieuw enkele andere spelers in de basis verwacht mogen worden, om ook hen speelminuten te geven. Iedereen moet zo fit mogelijk naar Brazilië kunnen afreizen. Een goede prestatie van een speler in één match garandeert hem dan ook niet meteen een basisplek in de volgende partij. Onze basiself hangt immers ook van de tactiek af."

Hoge verwachtingen

Na twaalf jaar zonder groot toernooi zijn de WK-verwachtingen van de Belgische supporters meteen hoog. Wilmots probeerde de druk op zijn team echter zo goed mogelijk weg te houden. "Wij moeten niets in Brazilië. Uiteraard hebben we wel doelstellingen, maar we moeten het wedstrijd per wedstrijd bekijken. Deze groep is nog jong en wil altijd voetballen. Mijn selectie gedraagt zich overigens voorbeeldig. Na de wedstrijd van gisteren hebben ze allemaal vrij gekregen en iedereen was ten laatste om vier uur terug in het hotel. Een beetje uitblazen en ontspanning is uiteraard ook noodzakelijk."

De Rode Duivels zetten hun WK-voorbereiding vanaf 4 juni voort in Knokke, waar ze hun tenten opslaan voor een korte driedaagse stage. Zaterdag volgt de zogenaamde uitwuifwedstrijd tegen het Tunesië van Georges Leekens. Op dinsdag 10 juni nemen de Rode Duivels dan het vliegtuig naar Brazilië. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners