Twee oefenwedstrijden van organiserend land Zuid-Afrika staan onder verdenking. Aan vijf bondsleden werd gevraagd om "vrijwillig verlof te nemen".
Van 19 januari tot 10 februari vindt de Afrika Cup plaats in Zuid-Afrika. Het is voor het land een uitgelezen kans om de stadions en installaties van het WK 2010 nog eens in gebruik te nemen.

Uitgerekend nu werd de Zuid-Afrikaanse voetbalbond geconfronteerd met de gevolgen van een matchfixingschandaal. Aan de voorzitter en vier bondsleden werd gevraagd, zo meldt The Guardian, om "vrijwillig verlof te nemen" zolang er een intern onderzoek loopt naar hun eventuele betrokkenheid bij het fiksen van matchen door Wilson Ray Perumal, een zakenman uit Singapore, en zijn firma Football4U.

Inhuldigingswedstrijd

De wedstrijden die onderzocht worden zijn twee oefeninterlands van Zuid-Afrika in mei 2010, net voor de start van het WK. Het gaat om de 5-0 tegen Guatemala en de 2-1 tegen Colombia. De spelers blijven voorlopig buiten schot, vooral de toenmalige scheidsrechters worden geviseerd.

De wedstrijd tegen Guatemala werd geleid door Ibrahim Chaibou uit Niger, die de laatste jaren een reputatie heeft opgebouwd dat hij niet bang is om een strafschop te geven. In de wedstrijd Zuid-Afrika - Guatemala gaf Chaibou drie penalty's, alle drie voor zeer twijfelachtig handsspel.

De match tegen Colombia was de inhuldigingswedstrijd van het gloednieuwe stadion Soccer City. Scheidsrechter was de Keniaan Samwel Langat Kipngetich. Ook hij gaf drie strafschoppen, waarvan twee heel dubieuze.

3800 euro

Wilson Raj Perumal werd in februari 2011 gearresteerd in Finland toen hij in een Frans restaurant drie spelers van Rovaniemen Palloseura een uitbrander gaf omdat ze een wedstrijd op een gelijkspel hadden laten eindigen.

Uit het onderzoek bleek dat Perumal in Finland verschillende, vooral Afrikaanse, spelers had benaderd om wedstrijden te vervalsen. Hij gaf toe 3800 euro per wedstrijd aan te bieden aan de personen die hij benaderde. Dat is peanuts in het internationale gokcircuit, maar voor een arme speler, coach of scheidsrechter uit Afrika is dat een mooi bedrag.

Dat er in Zuid-Afrika net voor het WK 2010 mogelijk wedstrijden vervalst werden, is uiterst vervelend met de Afrika Cup in aantocht.

Twee oefenwedstrijden van organiserend land Zuid-Afrika staan onder verdenking. Aan vijf bondsleden werd gevraagd om "vrijwillig verlof te nemen". Van 19 januari tot 10 februari vindt de Afrika Cup plaats in Zuid-Afrika. Het is voor het land een uitgelezen kans om de stadions en installaties van het WK 2010 nog eens in gebruik te nemen. Uitgerekend nu werd de Zuid-Afrikaanse voetbalbond geconfronteerd met de gevolgen van een matchfixingschandaal. Aan de voorzitter en vier bondsleden werd gevraagd, zo meldt The Guardian, om "vrijwillig verlof te nemen" zolang er een intern onderzoek loopt naar hun eventuele betrokkenheid bij het fiksen van matchen door Wilson Ray Perumal, een zakenman uit Singapore, en zijn firma Football4U.InhuldigingswedstrijdDe wedstrijden die onderzocht worden zijn twee oefeninterlands van Zuid-Afrika in mei 2010, net voor de start van het WK. Het gaat om de 5-0 tegen Guatemala en de 2-1 tegen Colombia. De spelers blijven voorlopig buiten schot, vooral de toenmalige scheidsrechters worden geviseerd. De wedstrijd tegen Guatemala werd geleid door Ibrahim Chaibou uit Niger, die de laatste jaren een reputatie heeft opgebouwd dat hij niet bang is om een strafschop te geven. In de wedstrijd Zuid-Afrika - Guatemala gaf Chaibou drie penalty's, alle drie voor zeer twijfelachtig handsspel. De match tegen Colombia was de inhuldigingswedstrijd van het gloednieuwe stadion Soccer City. Scheidsrechter was de Keniaan Samwel Langat Kipngetich. Ook hij gaf drie strafschoppen, waarvan twee heel dubieuze. 3800 euroWilson Raj Perumal werd in februari 2011 gearresteerd in Finland toen hij in een Frans restaurant drie spelers van Rovaniemen Palloseura een uitbrander gaf omdat ze een wedstrijd op een gelijkspel hadden laten eindigen. Uit het onderzoek bleek dat Perumal in Finland verschillende, vooral Afrikaanse, spelers had benaderd om wedstrijden te vervalsen. Hij gaf toe 3800 euro per wedstrijd aan te bieden aan de personen die hij benaderde. Dat is peanuts in het internationale gokcircuit, maar voor een arme speler, coach of scheidsrechter uit Afrika is dat een mooi bedrag. Dat er in Zuid-Afrika net voor het WK 2010 mogelijk wedstrijden vervalst werden, is uiterst vervelend met de Afrika Cup in aantocht.