Nadat de negentienjarige offensieve middenvelder tijdens de seizoenen 2009/10 (twaalf duels, twee goals) en 2010/11 (elf wedstrijden, 0 goals) speelminuten en vertrouwen tankte bij Germinal Beerschot, hoopte Mats Rits een jaar geleden op een kans bij de Nederlandse topclub Ajax.

Vrij snel in de voorbereiding kreeg de jeugdinternational veel complimenten van hoofdtrainer Frank de Boer, maar een plaats op de invallersbank was vorig seizoen voor Rits nooit weggelegd. "Dat doet geen zeer hoor", verklaart hij op de officiële website van de Amsterdammers. "Door blessures kwam het er niet van. Ik had wel een goede periode, maar in september of oktober raakte ik aan mijn enkel geblesseerd. Dan moet je proberen weer aan te pikken bij de rest. Ik leerde veel bij, maar had door de letsels een moeilijk seizoen. Een blessure is altijd ellende, maar hoort bij het voetbal."

Sinds begin 2012 sukkelde Rits met een stressfractuur in de rug. "Ik voel het al sinds januari", weet de jeugdinternational. "In februari was het ook op een scan te zien. Toen ik plat op mijn rug viel, werd het erger. Sinds 25 maart revalideer ik. Het eerste deel deed ik bij Lieven Maesschalk. Van tien uur 's morgens tot twee uur in de namiddag was ik met de fysio bezig. Dat was wel pittig. Ik ging daardoor ook niet op vakantie. Het is daarom fijn nu weer op het gras te staan. Dan heb ik het gevoel dat ik er weer kort bij zit. Ik zal - denk ik - bij Jong Ajax aansluiten, want ik moet mijn niveau weer halen. Ajax1 is al een stuk verder. Ik trainde vijf maanden niet met de groep. Wanneer ik er weer helemaal sta, weet ik niet." (FV)

Nadat de negentienjarige offensieve middenvelder tijdens de seizoenen 2009/10 (twaalf duels, twee goals) en 2010/11 (elf wedstrijden, 0 goals) speelminuten en vertrouwen tankte bij Germinal Beerschot, hoopte Mats Rits een jaar geleden op een kans bij de Nederlandse topclub Ajax.Vrij snel in de voorbereiding kreeg de jeugdinternational veel complimenten van hoofdtrainer Frank de Boer, maar een plaats op de invallersbank was vorig seizoen voor Rits nooit weggelegd. "Dat doet geen zeer hoor", verklaart hij op de officiële website van de Amsterdammers. "Door blessures kwam het er niet van. Ik had wel een goede periode, maar in september of oktober raakte ik aan mijn enkel geblesseerd. Dan moet je proberen weer aan te pikken bij de rest. Ik leerde veel bij, maar had door de letsels een moeilijk seizoen. Een blessure is altijd ellende, maar hoort bij het voetbal."Sinds begin 2012 sukkelde Rits met een stressfractuur in de rug. "Ik voel het al sinds januari", weet de jeugdinternational. "In februari was het ook op een scan te zien. Toen ik plat op mijn rug viel, werd het erger. Sinds 25 maart revalideer ik. Het eerste deel deed ik bij Lieven Maesschalk. Van tien uur 's morgens tot twee uur in de namiddag was ik met de fysio bezig. Dat was wel pittig. Ik ging daardoor ook niet op vakantie. Het is daarom fijn nu weer op het gras te staan. Dan heb ik het gevoel dat ik er weer kort bij zit. Ik zal - denk ik - bij Jong Ajax aansluiten, want ik moet mijn niveau weer halen. Ajax1 is al een stuk verder. Ik trainde vijf maanden niet met de groep. Wanneer ik er weer helemaal sta, weet ik niet." (FV)