Maurizio Sarri vestigt record met Chelsea

© AFP

De Italiaanse manager begon zijn avontuur in Londen met een uitstekend cijferrapport, maar weigert mee te gaan in de euforie.

Op zijn 59e laat hij zich niet meer gek maken, zeker niet nadat hij tussen 2015 en afgelopen zomer prachtige tijden beleefde bij Napoli. Door de 3-1-thuiszege tegen Crystal Palace kwam Maurizio Sarri in de geschiedenisboeken bij The Blues, omdat de Italiaanse oud-verdediger bij zijn eerste elf optredens in de Premier League ongeslagen bleef. Daarmee evenaarde hij Frank Clark, die een dergelijk huzarenstukje in 1994 presteerde met Nottingham Forest.

‘Ik ben daar natuurlijk trots op’, oordeelde de altijd bescheiden Sarri. ‘Maar dat ben ik eigenlijk vooral op het feit dat ik manager mag zijn van deze ploeg. Het record is daarom van ons allemaal. Ik heb ook gewoon het geluk dat ik over zo’n goede profs kan en mag beschikken.’

Titelkandidaat?

Sarri, die uiterst spaarzaam omgaat met onze landgenoot Eden Hazard, speelde dit seizoen enkel gelijk tegen West Ham, Liverpool en Manchester United. Enkel de allereerste wedstrijd, de Community Shield tegenover kampioen Manchester City, ging met 2-0 verloren.

Daarna volgden zestien officiële duels, waar de ongeslagen status behouden bleef. Want ook de drie EL-duels in groep L (tegenover BATE Borisov, Vidi FC en PAOK Saloniki) werden gewonnen, net als de twee confrontaties voor de League Cup.

Ondanks de 27 op 33 in de Premier League staat Chelsea samen met Liverpool slechts tweede, want Manchester City is de fiere koploper in Engeland met twee punten meer. Overigens is Chelsea niet alleen met zijn ongeslagen status, want ook Manchester City en Liverpool verloren nog niet in de competitie. Het is van het seizoen 1978/79 geleden dat de top drie ongeslagen bleef in de eerste elf officiële ontmoetingen op het hoogste niveau. Maar tot borstklopperij leidt dat niet bij Sarri, die voorlopig ook weigert om het woord titelkandidaat in de mond te nemen.

‘Toen we het seizoen begonnen, was er sprake van een groot verschil’, beweert de Italiaan. ‘Vorig seizoen bleek het gat met Manchester City en Liverpool dertig punten groot. Dus daarom denk ik dat wij enkel maar moeten bezig zijn met het verkleinen van dat verschil. Ik heb er geen idee van of dat zal lukken.’

Sarri zorgde er wel voor dat de Spaanse international Alvaro Morata (26) wel weer makkelijker scoort. De spits begon dit seizoen moeizaam, maar scoorde ondertussen al vijf keer in de Premier League. ‘De laatste maand boekte hij veel vooruitgang, want Alvaro won vooral aan zelfvertrouwen’, sprak Sarri lovend. ‘Maar in mentaal opzicht kan hij nog veel leren en beter worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content