Mazzu heeft Genkse harten weer veroverd door passie en strijdlust

© Belga Image

Tegen Liverpool wendde Genk voorlopig een crisis af, maar dat vraagt wel minstens nog een vervolg zondag.

Het grootste verschil was de reactie van de fans na de wedstrijd. Zaterdag werd KRC Genk op Eupen door de eigen aanhang nog uitgefloten en klonk voor het eerst dit seizoen ‘Mazzu buiten’, dinsdagavond kregen de spelers ondanks de 2-1-nederlaag tegen Liverpool een warm applaus van de bijna 3000 meegereisde fans.

In het eerste deel van een belangrijk tweeluik scoorde Genk na een paar moeilijke weken nog eens extra punten. Op Liverpool en thuis tegen Gent verwachtte het bestuur een reactie van spelers én trainer, en die kreeg het alvast in de eerste wedstrijd.

Daarvoor moest Mazzu wel grijpen naar een systeem dat niet in de handleiding van het Genk-DNA staat, maar nood breekt wet. Met de rug tegen de muur moest er iets gebeuren, en dat gebeurde. De coach greep daardoor de laatste strohalm die hem geboden werd, al was het nu ook nog geen wereldprestatie van de Limburgers.

Het systeem

Na de 4-3-3 waarop hij lang teerde en de 4-4-2 waarmee hij goeie maar ook mindere momenten beleefde, stapte Mazzu naar een systeem over met drie centrale verdedigers. Daardoor bouwde hij achterin meer zekerheid en duelkracht in. Kortom: een 5-3-2 wanneer Liverpool de bal had, en dat was het grootste deel van de wedstrijd.

Bij momenten kwamen Casper De Norre en vooral Joakim Maehle er goed uit langs de flanken, toonde Jhon Lucumí wat voor een goeie voetballer hij straks zeker wordt, en kon Sander Berge naarmate de match vorderde steeds vaker op het middenveld zijn voet naast de Liverpoolspelers zetten.

‘We moesten onze filosofie en ons systeem veranderen, omdat de situatie dat vereiste, omdat we in de problemen zaten’, gaf een opgeluchte Genktrainer na de wedstrijd aan.

Op de vraag of hij nu zijn systeem gevonden heeft, antwoordde hij: ‘De filosofie en de ingesteldheid mag blijven. Of het systeem blijft, weet ik nog niet. Dit is niet het systeem waar we met Genk voor gingen.’

Overleven

De Genkse fans wilden bloed, zweet en tranen zien, en dat kregen ze ook. Door het resultaat in Napoli-Salzburg wordt Europees overwinteren wel erg moeilijk, maar daar ligt de Genktrainer op dit moment niet van wakker. Het gaat om zijn eigen overleven, en over overeind krabbelen in de competitie.

Daarvoor is ook zondag een prestatie met dezelfde inzet nodig, maar liefst met een beter resultaat dan op Anfield. Pas dan wordt het een stuk rustiger in het huis van de kampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content