Mbappé (PSG), fan van Real én van Messi: ‘Een Pelé zal ik wel nooit worden’

© Baratoux Loic/ABACA

Op de vijfde speeldag in de CL-poulefase trekt het Franse wonderkind Kylian Mbappé met PSG naar Real Madrid. De club van zijn dromen, zo vertelt hij in een interview met Der Spiegel.

In eigen land is de spits een nationale held, nadat Kylian Mbappé als amper 18-jarige twee jaar geleden – als tweede jongste naoorlogse speler – het team van bondscoach Didier Deschamps aan de wereldtitel hielp. Het toptalent van PSG, opgegroeid in de Parijse voorstad Bondy met een Algerijnse moeder (Fayza Lamari) en een Kameroense vader (Wilfrid), heeft nog twee broers. De oudste, halfbroer Jirès Kombo-Ekoko (31) is ook fulltime voetballer maar zit sinds juli dit jaar zonder club na een Turks avontuur bij Bursasport. De jongste, Ethan (13), hoopt ooit in hun voetsporen te treden.

Twee vrouwen

Mbappé, die verrassend genoeg geen vaste spelersmakelaar heeft, laat zich voor alles bijstaan door advocate Delphine Verheyden (48) – via zijn mama gezocht en gevonden op internet. Terwijl de papa zich vooral bekommert op het sportieve leven van hun goudklompje is zijn 45-jarige moeder er altijd bij wanneer het toptalent interviews geeft, sponsorcontracten afsluit en reclame moet maken voor zijn sociale projecten.

Dat ondervonden ook de journalisten van Der Spiegel bij hun bezoek aan de Franse hoofdstad. De twee vrouwen weken geen moment van zijn zijde. ‘Ik wil en moet hem beschermen’, gaf mama Fayza de twee vrouwelijke reporters mee.

Snel ondervinden ze dat Mbappé met een lichte grijns ingaat op alle vragen en zonder aarzelen antwoordt, maar ook zeker niet het achterste van zijn tong laat zien. Zo ook als het gaat over de twee dromen die hij als kind kenbaar maakte: wereldkampioen worden en ooit voor Real Madrid spelen. ‘Het tweede deel is dat ik een club en een overeenkomst heb. Zo eenvoudig ligt het’, verwijst de explosieve spits naar het gegeven dat hij bij PSG nog onder contract ligt tot 2022.

Twijfelaar

Dat hij vaak met de Braziliaanse voetballlegende Pelé wordt vergeleken, en dat verwachtingen uitlokt, doet Mbappé naar eigen zeggen niet echt iets. ‘Omdat ik weet dat ik nooit een Pelé zal worden. Hij werd driemaal wereldkampioen en geldt als de koning van het voetbal. Ik probeer vooral mijn eigen geschiedenis te schrijven.’

Ook de 33-voudig Frans international kent wel eens onzekerheid, zo blijkt. ‘Soms maak ik me zorgen’, verklaarde hij aan het Duitse weekblad. ‘Dan ben ik wat angstig. Als je een slechte wedstrijd speelt, dan ga je toch twijfelen. En als je een topduel verliest, vraag je jezelf af: was dit misschien het einde van iets moois? Het was prachtig, maar nu is het voorbij! Die gedachten duren gelukkig nooit echt lang. Want het mooie aan topvoetbal blijft dat je niet lang de tijd krijgt om na te denken.’

Messi de beste

Verder laat Mbappé weten dat hij zichzelf niet naar voor schuift als mogelijke winnaar van de Gouden Bal, die op maandag 2 december wordt bekendgemaakt. Hij behoort tot de dertig genomineerden. Maar in tegenstelling tot Rode Duivel Eden Hazard, die in de richting denkt van het Liverpooltrio Sadio Mané, Mohamed Salah of Virgil van Dijk denkt de PSG-aanvaller aan een andere favoriet. ‘Lionel Messi. De beste dit jaar, als je puur naar het individuele aspect kijkt.’

In groep A van de Champions League is PSG (met twaalf op twaalf) al zeker van zijn plek in de achtste finales. Na meer dan een maand achillespeesproblemen keert Neymar terug bij de Franse kampioen, terwijl ook Mbappé volledig herstelde van een virus en Marco Verratti geen last meer heeft van zijn knie. Real Madrid staat tweede, met zeven op twaalf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content