McCarthy: ‘Mourinho zei dat ik een toptrainer kan worden’

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

José Mourinho ligt in Engeland zwaar onder vuur, maar in Sport/Voetbalmagazine verdedigt Benni McCarthy -tegenwoordig T2 bij STVV- zijn ex-coach en mentor.

McCarthy (37) is bij Sint-Truiden assistent van Chris O’Loughlin, waarmee hij jaren geleden via zijn broer goed bevriend geraakte. De Zuid-Afrikaanse ex-spits van onder meer Porto, Celta Vigo, Blackburn en Ajax heeft grootse ambities: “Coach worden van Manchester United, mijn favoriete ploeg.”

De stap om trainer te worden, kwam er na een positief advies van José Mourinho, met wie McCarthy in 2004 nog de Champions League won als speler van FC Porto. “Toen ik stopte, vroeg ik raad aan enkele van mijn ex-trainers, onder meer José Mourinho, met wie ik toen nog geregeld telefoneerde en sms’te. Of coachen iets voor mij was? Hij zei: ‘Benni, je hebt veel spelinzicht, je begrijpt spelers, je kunt een toptrainer worden.’ Toen wist ik definitief: dít ga ik doen. Want als José zoiets zegt…

“Sam Allardyce, mijn ex-coach bij Blackburn, vond wel dat ik mijn karakter moest veranderen. Op het veld was ik wel een monster, maar ernaast lachte ik altijd, klaagde ik nooit – gewoon een aardige kerel. Té aardig, té soft voor een trainer volgens Sam. Toch kan ik heus wel tough zijn. Vraag maar aan de eigenwijze speler tegen wie ik onlangs riep dat hij zijn vinger uit zijn kont moest halen.” (lacht)

In het hoofd kruipen

In een interview met Sport/Voetbalmagazine betuigt McCarthy zijn onvoorwaardelijke steun aan The Special One, aan wie hij niets dan goede herinneringen bewaart: “Iedereen zoekt naar het juiste woord om hem te omschrijven, maar zijn kracht ondervind je pas wanneer je voor hem speelt. Bij Porto ging iedereen – ook de spelers met wie hij, als veeleisende coach, in het begin bewust in de clinch ging – voor hem door het vuur. Omdat Mister Mourinho – zo noemden we hem – altijd voor ons opkwam. Bij het clubbestuur voor meer premies, bij de media toen die kritiek spuiden…

“Nooit heb ik een trainer gehad die zo in het hoofd van zijn spelers kon kruipen. Als mentor, vriend, vaderfiguur. Het mínste probleem rook hij. Een slechte training en Mister Mourinho riep je bij zich: ‘Benni, wat is er?’ ‘Niets, ik ben oké’. ‘Benni, ik ken je. Er is iets mis, vertel.’ Waarop ik uiteindelijk toegaf dat ik ruzie gemaakt had met mijn vriendin of dat ik me vermoeid voelde.”

De papiertjes van Mourinho

En Mourinho had nog andere truukjes om zijn spelers te motiveren, zo vertelt de Zuid-Afrikaanse T2 van STVV. “Voor een belangrijke match gaf hij elke speler vaak een dvd. Vijf minuten: twee met fases over je persoonlijke tegenstander, drie met ‘best-off’-momenten van jezelf. Beelden van hoe ik bijvoorbeeld Rio Ferdinand, John Terry en Paolo Maldini afgetroefd had… Alle ‘schrik’ voor mijn komende tegenspeler verdween. Ook omdat Mister Mourinho op me inpraatte: ‘Hij zal na de wedstrijd om jóúw shirt vragen. Nooit zal hij de spits vergeten die hem heeft vermoord.’ In een klap groeide ik twee meter.

“Liep het op het veld toch niet – omdat ik Mourinho’s instructies niet opvolgde -, dan kreeg ik soms een papiertje dat hij via mijn ploegmaats doorgaf: ‘Benni, tweemaal stond je niet aan de eerste paal bij de corner. Een derde keer, en ik haal je eraf.’ Of: ‘Benni, je hebt nog tien minuten om te scoren. Zo niet, dan kom je naast mij op de bank zitten.’ Geloof me: dan sprint je de ziel uit je lijf.” (lacht)

Lees het hele interview met Benni McCarthy in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 7 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content