Met pijn in het hart zal Maarten Martens (28) de eindstrijd donderdag om 18 uur in De Kuip te Rotterdam vanuit de tribunes moeten beleven. De linksvoetige AZ-middenvelder kreeg immers af te rekenen met enkelklachten tijdens de revalidatie van een zware knieblessure eind september 2012 (tegen zijn ex-club RKC). Hij moest daardoor een rentree definitief uit zijn hoofd te zetten.

Gelukkig zijn er nog onze andere landgenoten Dries Mertens (als linkerflankaanvaller) en Timothy Derijck (als centrale verdediger) die de Belgische eer hoog kunnen houden, weliswaar in de kleuren van PSV.

Martens was er net als Ryan Donk al bij in 2007, toen Ajax na een strafschoppenthriller (8-7 na 1-1 over 120 minuten) te sterk bleek voor de club uit Alkmaar, ondanks de openingstreffer van Moussa Dembélé. De Meetjeslander speelde toen slechts 76 minuten, terwijl de Club Bruggeaanvoerder toen een onfortuinlijke rol vertolkte met een gemiste elfmeter en kort nadien Edgar Davids Ajax naar de winst schoot.

Het bijgeloof van Verbeek

AZ staat voor de vijfde keer in de eindstrijd. In de jaren zeventig en tachtig werd een honderdprocentscore gehaald, alleen de laatste finale ging dus op dramatische wijze verloren. Vandaar dat coach Gertjan Verbeek zich graag de underdogrol toemeet. De Fries maakte zelf als werknemer van Heerenveen twee keer een bekerfinale mee. Exact twintig jaar geleden was hij linksback in het team dat met 6-2 kansloos was tegen Ajax. Bij een 2-1-stand werd de verdediger toen vervangen. In 1997 fungeerde Verbeek als assistent van boegbeeld Foppe de Haan. Opnieuw verloren ze in De Kuip, nu tegen Roda JC na penalty's (5-4, na 1-1).

Mede door die laatste negatieve ervaring besloot de bijgelovige Verbeek om deze keer niet een dag eerder naar Rotterdam te vertrekken. "Het is wel mooi om nog even te zien hoe de stad volstroomt met uitbundige supporters", verklaarde de AZ-trainer in VI. "Op die manier kom je alvast in een bepaalde stemming. Dat is beter dan je ergens in den lande af te zonderen." We zijn benieuwd of dat ritueel volstaat om ervoor te zorgen dat PSV een tiende bekerzege misloopt.

Met pijn in het hart zal Maarten Martens (28) de eindstrijd donderdag om 18 uur in De Kuip te Rotterdam vanuit de tribunes moeten beleven. De linksvoetige AZ-middenvelder kreeg immers af te rekenen met enkelklachten tijdens de revalidatie van een zware knieblessure eind september 2012 (tegen zijn ex-club RKC). Hij moest daardoor een rentree definitief uit zijn hoofd te zetten. Gelukkig zijn er nog onze andere landgenoten Dries Mertens (als linkerflankaanvaller) en Timothy Derijck (als centrale verdediger) die de Belgische eer hoog kunnen houden, weliswaar in de kleuren van PSV.Martens was er net als Ryan Donk al bij in 2007, toen Ajax na een strafschoppenthriller (8-7 na 1-1 over 120 minuten) te sterk bleek voor de club uit Alkmaar, ondanks de openingstreffer van Moussa Dembélé. De Meetjeslander speelde toen slechts 76 minuten, terwijl de Club Bruggeaanvoerder toen een onfortuinlijke rol vertolkte met een gemiste elfmeter en kort nadien Edgar Davids Ajax naar de winst schoot.Het bijgeloof van VerbeekAZ staat voor de vijfde keer in de eindstrijd. In de jaren zeventig en tachtig werd een honderdprocentscore gehaald, alleen de laatste finale ging dus op dramatische wijze verloren. Vandaar dat coach Gertjan Verbeek zich graag de underdogrol toemeet. De Fries maakte zelf als werknemer van Heerenveen twee keer een bekerfinale mee. Exact twintig jaar geleden was hij linksback in het team dat met 6-2 kansloos was tegen Ajax. Bij een 2-1-stand werd de verdediger toen vervangen. In 1997 fungeerde Verbeek als assistent van boegbeeld Foppe de Haan. Opnieuw verloren ze in De Kuip, nu tegen Roda JC na penalty's (5-4, na 1-1). Mede door die laatste negatieve ervaring besloot de bijgelovige Verbeek om deze keer niet een dag eerder naar Rotterdam te vertrekken. "Het is wel mooi om nog even te zien hoe de stad volstroomt met uitbundige supporters", verklaarde de AZ-trainer in VI. "Op die manier kom je alvast in een bepaalde stemming. Dat is beter dan je ergens in den lande af te zonderen." We zijn benieuwd of dat ritueel volstaat om ervoor te zorgen dat PSV een tiende bekerzege misloopt.