De kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk mag dan al zo goed als binnen zijn, de Rode Duivels hebben onverwachts een extra motivatie om zowel in Andorra als thuis tegen Israël voor de volle buit te gaan. Twee keer winnen en België mag zich immers voor het eerst in de geschiedenis nummer één van de wereld in het voetbal noemen.

Dat komt doordat de nummers een en twee, respectievelijk Argentinië en Duitsland, gisteren onderuit gingen. De Zuid-Amerikanen verloren hun eerste duel in de kwalificaties voor het WK 2018 op eigen veld tegen Ecuador (0-2). Onze oosterburen maakten dan weer een verrassende uitschuiver bij Ierland in de EK-voorronde: 1-0.

Hoe berekend?

Voor de berekening van de wereldranglijst gebruikt de FIFA een complex systeem: het puntenaantal van een land is gebaseerd op het gemiddeld aantal punten van de afgelopen vier jaar. Een zege levert drie punten op, een gelijkspel een punt en een verlies nul punten. Die punten worden echter nog vermenigvuldigd met het belang van de match, de sterkte van de tegenstander en de sterkte van de federaties.

Bekijk een video voor meer uitleg:

Belga Image
© Belga Image

Op de huidige ranking tellen de troepen van Marc Wilmots 1387 punten, Argentinië 1419 en Duitsland 1401. Omdat het verschil zo klein is, wippen ze bij dubbele winst altijd over die twee landen, ook al winnen zij hun volgend duel.

Israël staat op de 47e plaats, Andorra op de 205e. Duitsland speelt dinsdag tegen Georgië (110e), Argentinië op donderdag 13 oktober in Paraguay (61e).

De volgende FIFA-ranking wordt op 5 november gepubliceerd.

Reekshoofd?

Wint België zaterdag van Andorra, dan is kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Frankrijk een feit. Gek genoeg zijn de Duivels dan ondanks hun hoge plaats op de FIFA-ranking nog niet zeker van de status van reekshoofd voor dat EK. Voor Euro 2016 wordt immers de Europese UEFA-ranking gebruikt om de reekshoofden aan te duiden en daarop staat België voorlopig zevende. Zelfs bij een zes op zes van de Belgen is het hopen op een misstap van Portugal, Engeland of Nederland - de nummers vier, vijf en zes - in hun resterende kwalificatieduels.

De loting voor het EK wordt op zaterdag 12 december in Parijs gehouden. (KVDA)

De kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk mag dan al zo goed als binnen zijn, de Rode Duivels hebben onverwachts een extra motivatie om zowel in Andorra als thuis tegen Israël voor de volle buit te gaan. Twee keer winnen en België mag zich immers voor het eerst in de geschiedenis nummer één van de wereld in het voetbal noemen. Dat komt doordat de nummers een en twee, respectievelijk Argentinië en Duitsland, gisteren onderuit gingen. De Zuid-Amerikanen verloren hun eerste duel in de kwalificaties voor het WK 2018 op eigen veld tegen Ecuador (0-2). Onze oosterburen maakten dan weer een verrassende uitschuiver bij Ierland in de EK-voorronde: 1-0.Voor de berekening van de wereldranglijst gebruikt de FIFA een complex systeem: het puntenaantal van een land is gebaseerd op het gemiddeld aantal punten van de afgelopen vier jaar. Een zege levert drie punten op, een gelijkspel een punt en een verlies nul punten. Die punten worden echter nog vermenigvuldigd met het belang van de match, de sterkte van de tegenstander en de sterkte van de federaties.Op de huidige ranking tellen de troepen van Marc Wilmots 1387 punten, Argentinië 1419 en Duitsland 1401. Omdat het verschil zo klein is, wippen ze bij dubbele winst altijd over die twee landen, ook al winnen zij hun volgend duel. Israël staat op de 47e plaats, Andorra op de 205e. Duitsland speelt dinsdag tegen Georgië (110e), Argentinië op donderdag 13 oktober in Paraguay (61e).De volgende FIFA-ranking wordt op 5 november gepubliceerd. Wint België zaterdag van Andorra, dan is kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Frankrijk een feit. Gek genoeg zijn de Duivels dan ondanks hun hoge plaats op de FIFA-ranking nog niet zeker van de status van reekshoofd voor dat EK. Voor Euro 2016 wordt immers de Europese UEFA-ranking gebruikt om de reekshoofden aan te duiden en daarop staat België voorlopig zevende. Zelfs bij een zes op zes van de Belgen is het hopen op een misstap van Portugal, Engeland of Nederland - de nummers vier, vijf en zes - in hun resterende kwalificatieduels. De loting voor het EK wordt op zaterdag 12 december in Parijs gehouden. (KVDA)