In Irak was het kort na de val van Saddam Hoessein in 2003 en na 2009 even rustiger, maar de voorbije maanden laait het geweld weer op. Sinds april van dit jaar zouden er in het geteisterde land alweer zo een 3000 doden gevallen zijn.

In Sport/Voetbalmagazine spreekt regisseur Sahim Omar Kalifa, in 2001 van Irak naar België gevlucht, over de gespannen relatie tussen voetbal en terreur in zijn land -het thema waar ook zijn recente kortfilm Baghdad Messi rond draait.

Basra Sports City

Begin dit jaar nog werd beslist om de Gulf Nations Cup (een toernooi tussen de Golfstaten Koeweit, Qatar, Yemen, VAE, Oman en Irak) niet te laten doorgaan in havenstad Basra, wegens een gebrek aan garanties over de veiligheid.

In 2009 was er nochtans in die optiek begonnen met de bouw van het ultramoderne voetbalstadion Basra Sports City. Bedoeling is nu om begin 2014 in Basra neer te strijken voor de volgende editie van de Gulf Nations Cup.

Volgens Sahim Omar Kalifa is niemand echt tevreden met de bouw van dat dure stadion. "Enerzijds omdat er flink wat corruptie mee gemoeid is: de overheid investeert enorme sommen geld, maar niemand weet waar dat geld naartoe gaat."

"Anderzijds is er ook veel protest tegen dat stadion omdat het geld voor veel belangrijkere zaken in de regio had kunnen dienen. In feite wou de overheid van Basra het nieuwe Dubai maken, maar dat is nooit gelukt. Het onderwijs en de ziekenzorg hinken er helemaal achterop. Er is soms totaal geen elektriciteit."

"Met dat stadion en de organisatie van de Gulf Nations Cup wil de overheid de schijn ophouden dat alles onder controle is."

In Sport/Voetbalmagazine gaat Sahim Omar Kalifa dieper in op de delicate situatie in zijn land en de belangrijke rol die sport daarin kan spelen. Hier alvast de trailer van zijn kortfilm Baghdad Messi, een realisatie van het Belgische productiehuis a team productions, dat al prijzen won op filmfestivals in Dubai, Brescello en Malmö:

In Irak was het kort na de val van Saddam Hoessein in 2003 en na 2009 even rustiger, maar de voorbije maanden laait het geweld weer op. Sinds april van dit jaar zouden er in het geteisterde land alweer zo een 3000 doden gevallen zijn. In Sport/Voetbalmagazine spreekt regisseur Sahim Omar Kalifa, in 2001 van Irak naar België gevlucht, over de gespannen relatie tussen voetbal en terreur in zijn land -het thema waar ook zijn recente kortfilm Baghdad Messi rond draait.Basra Sports CityBegin dit jaar nog werd beslist om de Gulf Nations Cup (een toernooi tussen de Golfstaten Koeweit, Qatar, Yemen, VAE, Oman en Irak) niet te laten doorgaan in havenstad Basra, wegens een gebrek aan garanties over de veiligheid.In 2009 was er nochtans in die optiek begonnen met de bouw van het ultramoderne voetbalstadion Basra Sports City. Bedoeling is nu om begin 2014 in Basra neer te strijken voor de volgende editie van de Gulf Nations Cup.Volgens Sahim Omar Kalifa is niemand echt tevreden met de bouw van dat dure stadion. "Enerzijds omdat er flink wat corruptie mee gemoeid is: de overheid investeert enorme sommen geld, maar niemand weet waar dat geld naartoe gaat." "Anderzijds is er ook veel protest tegen dat stadion omdat het geld voor veel belangrijkere zaken in de regio had kunnen dienen. In feite wou de overheid van Basra het nieuwe Dubai maken, maar dat is nooit gelukt. Het onderwijs en de ziekenzorg hinken er helemaal achterop. Er is soms totaal geen elektriciteit." "Met dat stadion en de organisatie van de Gulf Nations Cup wil de overheid de schijn ophouden dat alles onder controle is."In Sport/Voetbalmagazine gaat Sahim Omar Kalifa dieper in op de delicate situatie in zijn land en de belangrijke rol die sport daarin kan spelen. Hier alvast de trailer van zijn kortfilm Baghdad Messi, een realisatie van het Belgische productiehuis a team productions, dat al prijzen won op filmfestivals in Dubai, Brescello en Malmö: