‘Met Henry vertrekt een echte winnaar’

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nadat zijn naam de hele zomer in verband werd gebracht met Aston Villa begint Thierry Henry uiteindelijk zijn trainerscarrière waar hij als profvoetballer begon: in Monaco.

Volgende week gaan we Thierry Henry eindelijk aan het woord horen. Dan komt Monaco langs in Brugge, voor de Champions League.

Twee jaar werkte hij voor de nationale ploeg, ontelbaar waren de interviewaanvragen, maar altijd liet Henry beleefd weten dat hij geen zin had. Dat dure exclusiviteitscontract met Sky, weet u, dat de bond in staat stelde om voor een prikje van zijn ervaring te kunnen profiteren.

Eén keer maakte hij een uitzondering, voor de VRT en de RTBf, dat hem even aan het woord kreeg in een poepchique kamer van een Londens hotel. Achteraf belde hij wel nog naar de verslaggever, om te weten of die tevreden was.

Een Franse collega, die Henry jaren meemaakte, beaamde: Titi kan zeer vriendelijk zijn. Maar ook een ongelooflijk vervelend kereltje, die je plots, om god weet welke reden, niet meer wil kennen.

Zijn nalatenschap bij de bond? Afscheidnemend sportief directeur Chris Van Puyvelde: ‘Hij bleef hameren op fases en gaf tips. Daar kwam hij voortdurend op terug.’

Met Henry vertrekt een echte winnaar. Afgelopen zomer organiseerden ze in Rusland een quiz. Ruim een uur bleef hij zagen over één antwoord waar hij een andere mening over had.

Het was niet Roberto Martínez die met Henry kwam aanzetten. De Fransman zat in het spoor van een andere kandidaat-bondscoach. Van Puyvelde: ‘Roberto was niet bang om zich te omringen met sterke figuren en zei: “Ik wil hem gerust in Londen ontmoeten en we zullen zien of het klikt.”‘

Dat deed het. Als observerende T3 en later, na het vertrek van Graeme Jones na het WK, T2 was hij onder meer bezig met de spelhervattingen en vooral met het voortdurend inpraten op spelers.

Zijn opvolger heeft wellicht een ander profiel, liet Martínez vrijdagavond na de winst tegen Zwitserland uitschijnen. ‘Twee jaar geleden hadden we een winnaar met een high profile nodig. Inmiddels heeft de zogenaamde Gouden Generatie haar beloften ingelost. Mentaal staat ze veel verder.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content