Mexico knokt zich voorbij Kroatië naar achtste finales

© REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Ook Mexico gaat naar de achtse finales van het WK voetbal. Op de laatste speeldag in groep A wonnen de Mexicanen met 3-1 tegen Kroatië. Alle goals vielen in de laatste twintig minuten.

Mexico eindigt net als Brazilië, dat met 4-1 won van Kameroen, met 7 punten maar heeft een slechter doelpuntensaldo (+5 tegen +3). Brazilië speelt zondag in de achtste finales tegen Chili (tweede in groep B). Mexico treft zaterdag Nederland (eerste in groep B). Kroatië (3 punten) en Kameroen (0 punten) zijn uitgeschakeld.

Beste kansen voor Mexico

In een felle en bij momenten bitse eerste helft was het meeste balbezit in de Arena Pernambuco in Recife voor de Kroaten. De beste kansen waren echter voor Mexico. Hector Herrera zorgde na een kwartier voor het grootste gevaar. Hij knalde het leer van op 25 meter tegen de kruising. Bij de Kroaten stak onder meer Ivan Perisic (ex-Club Brugge) enkele keren de neus aan het venster, maar echt doelgevaar creëren lukte niet.

Om zich te plaatsen moest Kroatië scoren, maar ook in de tweede helft was het Mexico dat voor het meeste gevaar zorgde. De ploeg van coach Miguel Herrera claimde tot twee keer toe een strafschop, na een duwfout op invaller Chicharito en (duidelijk) handspel van Srna, maar de Oezbeekse scheidsrechter Irmatov weigerde de bal op de stip te leggen.

Rood voor Rebic

Net voor het ingaan van het slotkwartier werd de Mexicaanse aanvalsdrift dan toch beloond in tien dolle minuten. Eerst scoorde aanvoerder Rafael Marquez op een hoekschop, daarna werkte Andres Guardado een uitgespeelde actie koel af (2-0). Invaller Javier ‘Chicharito’ Hernandez kopte in minuut 82 de 3-0 binnen.

Perisic redde vier minuten voor tijd de eer voor de Kroaten, die nog met tien verder moesten na rood voor Rebic. (Belga/TV)