Michel Platini blijft voor vier jaar geschorst, stopt als UEFA-voorzitter

© Belga Image

Michel Platini (60) blijft voor vier jaar geschorst. De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, een functie die hij zal neerleggen, was naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) gestapt tegen een schorsing van zes jaar die de wereldvoetbalbond FIFA hem eerder oplegde.

Maandag deed het TAS uitspraak in de zaak van de Fransman.

Van acht naar vier

Michel Platini kreeg de sanctie, waardoor hij geen enkele functie in het voetbal mag uitoefenen, voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens werd geschorst.

Platini en Blatter kregen in eerste instantie (in december) allebei acht jaar schorsing, maar die straf werd door de FIFA in beroep (in februari) met twee jaar verminderd. Nu doet het TAS dus opnieuw twee jaar van de schorsing.

Volgens de rechtbank was de betaling van Blatter aan Platini niet legitiem en is die niet gedocumenteerd. Er bestaat alleen een mondelinge overeenkomst over. Platini had, dixit het TAS, een ‘onterecht voordeel’ zodat een schorsing op zijn plaats is. Wel is de termijn van zes jaar ’te streng’.

De boete van Platini wordt door het TAS van 80.000 tot 60.000 Zwitserse frank (van 72.000 naar 54.000 euro) teruggebracht.

Kandidatuur

Door de schorsing kon de Franse oud-voetballer zijn mandaat als UEFA-voorzitter niet uitoefenen. Hij moest ook zijn ambitie om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter opbergen. Gianni Infantino, de toenmalige rechterhand van Platini, nam de plaats van Blatter in.

Op een buitengewoon Uitvoerend Comité dat op 18 mei in Bazel wordt gehouden (de dag van de Europa Leaguefinale tussen Liverpool en Sevilla), zal de UEFA zich buigen over deze beslissing die het TAS heeft genomen in het dossier van Platini.

In een communiqué bevestigt Platini dat hij zijn mandaat ter beschikking stelt ‘zoals afgesproken met de nationale bonden’. Hij heeft het over een ‘grote onrechtvaardigheid’ en kondigt verdere gerechtelijke stappen aan. Daarvoor moet de Fransman zich wenden tot de Zwitserse rechtbanken.

Geen ad interim

De UEFA stelt in een kort bericht op zijn website ‘akte te nemen’ van de beslissing van het TAS en van het besluit van Platini om af te treden als voorzitter. De UEFA verwijst verder naar het Uitvoerend Comité in Bazel. ‘Daar worden de volgende stappen besproken, zoals het vastleggen van een verkiezingscongres.’

Tot slot benadrukt de UEFA dat er in de tussentijd geen UEFA-voorzitter ad interim wordt aangeduid. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content