MLS-finale: Victor Vazquez versus Victor Rodriguez

© reuters
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zaterdag wordt in Toronto de finale van de MLS Cup beslecht. De winnaar mag zich Amerikaans kampioen noemen.

Toronto FC – Seattle Sounders FC, die twee ploegen strijden zaterdag om de MLS Cup in BMO Field, de thuisbasis van Toronto. Het is krak dezelfde affiche als vorig seizoen, toen de trofee na een 0-0-gelijkspel en strafschoppen naar Seattle Sounders ging.

Dat was toen een primeur voor de club uit de Amerikaanse stad waar de grunge, met bands als Nirvana en Pearl Jam, zijn oorsprong vond. Het Canadese Toronto won nog nooit de hoogste trofee in de Major League Soccer.

Dat net die twee ploegen de finale spelen, is niet onlogisch. Toronto overvleugelde de Eastern Conference en Seattle Sounders was samen met Portland Timers gedeeld leider bij het afsluiten van de Western Conference. Ook in de play-offs, eind oktober gestart, bleken zij de twee beste teams.

De Canadezen moeten het vooral hebben van spitsen Sebastian Giovinco en Jozy Altidore, en van oude bekende Víctor Vázquez. De ex-speler van Club Brugge is de draaischijf van Toronto en leverde in de halve finale nog de assist voor de beslissende goal van Altidore tegen Columbus Crew. Onlangs werd de Catalaanse middenvelder nog bewierookt door zijn oud-coach Pep Guardiola.

Op een persconferentie van Manchester City vroeg iemand wat Guardiola vond van de verrichtingen van Vázquez in de MLS. ‘Hij was een van de meest getalenteerde spelers die ik ooit gezien heb’, spaarde de toptrainer zijn lof niet. ‘Ik wist niet dat hij het zo goed deed in de Verenigde Staten, daar ben ik blij om.’

Bij de Seattle Sounders, die in de vier wedstrijden die ze tot nog toe speelden in de play-offs geen enkel doelpunt incasseerden, is Clint Dempsey de vedette. De 34-jarige spits werd in maart nog uitgeroepen tot beste Amerikaanse speler aller tijden.

Opvallend: op het middenveld bij The Sounders was ene Víctor Rodríguez (28) van groot belang in de halve finale tegen Houston Dynamo, met een doelpunt en een assist aan Dempsey. De geboren Catalaan werd opgeleid bij… FC Barcelona.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content