Komt de nationale A-ploeg de komende tien jaar alsnog in Tubeke terecht? Donderdag ligt het dossier weer op tafel bij de KBVB.
EURO 2000 leverde voor de organiserende landen België en Nederland ongeveer 20 miljoen euro nettowinst op. Elk land verbond er zich toe dat bedrag te investeren in de jeugd.

De helft van haar tien miljoen stopte de Belgische voetbalbond in de creatie van een nationaal centrum in Tubeke. Het Waalse gewest investeerde 3,7 miljoen, de provincie Waals-Brabant bracht de terreinen in én 1,3 miljoen euro.

De velden zijn inmiddels in gebruik en worden ook doorverhuurd aan clubs, maar wat het paradepaardje moest worden voor de exploitatie - een hotel - is voorlopig nog ruwbouw. Ook het gedeelte waar het technische departement van de KBVB moet huizen, is nog steeds niet afgewerkt.

Vanwege die problemen gebruikt de nationale A-ploeg al een tijdje de accommodatie niet meer voor haar trainingen. Er is geen degelijk hotel in de buurt om te logeren en vanuit Brussel naar Tubeke met de bus was voor Dick Advocaat noch Georges Leekens een optie. Misschien komt daar binnenkort verandering in. Club Bruggevoorzitter Pol Jonckheere zette zijn schouders onder het dossier en forceerde een doorbraak in de afwerking.

Bondsvoorzitter François De Keersmaeker: "Wat betreft de afwerking van het technische departement hebben we een idee inzake kostprijs en leasing. We weten hoe we alles gaan afronden en het is realistisch om te stellen dat we klaar zullen zijn tegen het einde van dit seizoen. Dan kan het technische departement verhuizen."

Rest het hotel. De Keersmaeker: "Daar lopen op dit moment heel goeie besprekingen met Dexia en de groep die het hotel wil exploiteren. Er zou één vleugel komen, de bovenste, die luxueuzer wordt afgewerkt dan de rest, om aan de eisen van de A-ploeg tegemoet te komen. Niveau 4 à 5 sterren."

"Het uitvoerend comité moet hier binnenkort een principiële beslissing nemen, nog dit jaar of anders begin januari, waarbij we ons engageren dat we daar pakweg de komende tien jaar met de A-ploeg onze voorbereidingen houden."

De Keersmaeker sluit niet uit dat bij vroege verplaatsingen naar het buitenland nog steeds de avond voor het vertrek in de buurt van de luchthaven wordt gelogeerd en bespreekt nu met de bondscoach de opties en verlangens.

(Peter T'Kint)

Komt de nationale A-ploeg de komende tien jaar alsnog in Tubeke terecht? Donderdag ligt het dossier weer op tafel bij de KBVB. EURO 2000 leverde voor de organiserende landen België en Nederland ongeveer 20 miljoen euro nettowinst op. Elk land verbond er zich toe dat bedrag te investeren in de jeugd. De helft van haar tien miljoen stopte de Belgische voetbalbond in de creatie van een nationaal centrum in Tubeke. Het Waalse gewest investeerde 3,7 miljoen, de provincie Waals-Brabant bracht de terreinen in én 1,3 miljoen euro. De velden zijn inmiddels in gebruik en worden ook doorverhuurd aan clubs, maar wat het paradepaardje moest worden voor de exploitatie - een hotel - is voorlopig nog ruwbouw. Ook het gedeelte waar het technische departement van de KBVB moet huizen, is nog steeds niet afgewerkt. Vanwege die problemen gebruikt de nationale A-ploeg al een tijdje de accommodatie niet meer voor haar trainingen. Er is geen degelijk hotel in de buurt om te logeren en vanuit Brussel naar Tubeke met de bus was voor Dick Advocaat noch Georges Leekens een optie. Misschien komt daar binnenkort verandering in. Club Bruggevoorzitter Pol Jonckheere zette zijn schouders onder het dossier en forceerde een doorbraak in de afwerking. Bondsvoorzitter François De Keersmaeker: "Wat betreft de afwerking van het technische departement hebben we een idee inzake kostprijs en leasing. We weten hoe we alles gaan afronden en het is realistisch om te stellen dat we klaar zullen zijn tegen het einde van dit seizoen. Dan kan het technische departement verhuizen." Rest het hotel. De Keersmaeker: "Daar lopen op dit moment heel goeie besprekingen met Dexia en de groep die het hotel wil exploiteren. Er zou één vleugel komen, de bovenste, die luxueuzer wordt afgewerkt dan de rest, om aan de eisen van de A-ploeg tegemoet te komen. Niveau 4 à 5 sterren." "Het uitvoerend comité moet hier binnenkort een principiële beslissing nemen, nog dit jaar of anders begin januari, waarbij we ons engageren dat we daar pakweg de komende tien jaar met de A-ploeg onze voorbereidingen houden." De Keersmaeker sluit niet uit dat bij vroege verplaatsingen naar het buitenland nog steeds de avond voor het vertrek in de buurt van de luchthaven wordt gelogeerd en bespreekt nu met de bondscoach de opties en verlangens. (Peter T'Kint)