Molde FK doorbreekt heerschappij in Noorwegen

© Image Globe

Ole Gunnar Solskjaer zorgt met titel voor unicum in clubgeschiedenis.

In 2010 was het in verval geraakte Molde FK nog als elfde geëindigd (op zestien teams) in de Noorse competitie. Maar voor dit seizoen besliste de clubleiding om terug te grijpen naar een icoon.

Ex-aanvaller Ole Gunnar Solskjaer (38) was vanaf het begin van het seizoen 2008/09, een jaar na het beëindigen van zijn actieve loopbaan, anderhalf jaar lang coach van de invallers bij Manchester United. De 67-voudige international wilde enerzijds om familieredenen terugkeren naar zijn geboorteland, anderzijds had sir Alex Ferguson ook geadviseerd om bij zijn eerste opdracht als hoofdtrainer te kiezen voor een vertrouwde en prettige omgeving.

Dus keerde Solksjaer terug naar de tweevoudige bekerwinnaar, de club waar hij in het seizoen 1995/96 maar liefst 31 keer scoorde in 38 duels en zo een lucratieve toptransfer naar de Mancunians versierde.

‘The babyface assassin’, zoals zijn bijnaam luidde in Engeland als uiterst koelbloedige spits, voorzag Molde FK van de gewenste impuls. Voor het eerst in de clubgeschiedenis en bij de viering van het honderdjarige bestaan werd immers de titel veroverd.

Solskjaer profiteerde met zijn team optimaal van de in crisis verkerende recordkampioen Rosenborg BK. De ex-club van Trond Sollied (AA Gent) uit Trondheim heeft namelijk sinds 1992 een abonnement op het kampioenschap. Alleen Valerengen (2005), SK Brann Bergen (2006) en Stabaek IF (2008) wisten de afgelopen jaren die hegemonie te veranderen. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content