Montella betaalt de rekening bij AC Milan

© Belga Image

Terwijl er vragen blijven bij de overname van AC Milan doet de ploeg het ondanks 270 miljoen euro aan nieuwe spelers minder goed dan vorig jaar. Dus mag de trainer beschikken.

Vanmorgen om kwart voor elf meldde AC Milan dat trainer Vincenzo Montella ontslagen is. Hij wordt vervanger door oud-speler Gennaro Gattuso die de beloften trainde.

Een dag eerder bleef Milan thuis tegen Torino steken op een 0-0, de vierde opeenvolgende competitiewedstrijd in eigen huis waarin het niet tot scoren kwam. Resultaat? Een zevende plaats met 20 punten, negen punten minder dan vorig jaar, en elf punten verwijderd van de vierde plaats die recht geeft op deelname aan de Champions’ League, waar Milan zo op aast. Dat het zich vier dagen eerder verzekerde van deelname aan de volgende ronde in de Europa League, volstond niet voor het clubbestuur.

Het ontslag komt niet helemaal onverwacht voor Montella (43) die zondag zijn 300e wedstrijd als trainer op de bank beleefde, voorlopig ook zijn laatste. Van die 300 matchen won hij er 139 en gingen er 91 verloren.

Zijn statistieken bij Milan waren niet slecht, met 32 zeges en 18 nederlagen in 64 matchen, maar onvoldoende voor het enorme verwachtingspatroon dat rond de Milanese club hangt na de overname door een Chinees consortium.

Dat investeerde meer dan 270 miljoen euro in de aankoop van een dozijn nieuwe spelers, wat nog eens toont dat je geen nieuw elftal bijeen koopt, hoe goed de individuele aankopen ook zijn.

Naast de sportieve problemen is er ook het onderzoek van de financiële commissie van de Uefa die zich bezighoudt met de financiële Fair Play van clubs die Europees voetbal spelen naar de herkomst van de Aziatische geldstroom richting AC Milan. Het consortium sloot om de aankoop te kunnen doen een lening af van 354 miljoen dollar bij het Amerikaanse investeringsfonds Elliot Management, een enorm bedrag dat binnen het jaar aan hoge interest moet terugbetaald worden.

Tijdens een vier uur durend onderhoud op negen november in het Zwitserse Nyon kon de club de Uefa-commissie niet alle afdoende antwoorden geven. Dus kregen de rossoneri tot volgende week om verdere vragen uit te klaren.

Op acht december doet de commissie uitspraak. Voldoen de antwoorden en garanties niet, dan dreigt een flinke boete en uitsluiting van Europees voetbal de komende seizoenen, wat een flinke streep door de rekening zou zijn van de club die net aast op de inkomsten van de CL om de financiële situatie beter te maken.

In afwachting van die extrasportieve antwoorden moet Gattuso de ploeg sportief omhoog voeren. De 39-jarige ex-middenvelder heeft al een woelig trainersparcours achter de rug, sinds hij in 2012-2013 debuteerde als speler-trainer bij Sion. Later werd hij bij tweedeklasser Palermo ontslagen, beleefde hij bij het door financiële problemen geplaagde Ofi Kreta woelige tijden en ging het ook bij Pisa op en neer. Afgelopen zomer koos Gattuso er voor om in alle rust stap voor stap zijn trainersloopbaan te heroriënteren en aan de slag te gaan met de beloften van Milan.

Eerder slaagden andere clublegenden uit zijn periode als Clarence Seedorf en Filippo Inzaghi er de voorbije jaren niet in zich als hoofdtrainer bij hun favoriete club door te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content