Morten Olsen: ‘België heeft een diepe spits nodig die scoort’

© BELGAIMAGE

Morten Olsen (66) was tot december vorig jaar de langst zittende bondscoach in Europa. Sinds kort heeft de Deen, nog steeds wonend in de rand van Brussel, tijd genoeg om analyses te maken. Bijvoorbeeld over de kansen van België op het komende EK.

Al die jaren als Deens bondscoach is Morten Olsen blijven wonen in Brussel. ‘Vijftig jaar geleden toen ik begon te voetballen werden alle wedstrijden zondagmiddag om 15 uur gespeeld. Dan kon je maar één wedstrijd zien. Nu heb je de klok rond voetbal. Vanuit Brussel kan je alle wedstrijden zien. Vanuit mijn zetel zag ik 400 wedstrijden per jaar, op tv. Moet ik met een speler of trainer spreken, dan pak ik het vliegtuig. Of bel ik iemand”, aldus Olsen in Sport/Voetbalmagazine.

Hij volgt het Belgische voetbal ook nog. Olsen: “Toevallig woonde ik dit seizoen in competitie Anderlecht-Standard (3-3) bij. Het play-offsysteem wordt volgend jaar in Denemarken ingevoerd, maar dan zonder halvering van de punten. Dat de zes beste ploegen vaker tegen mekaar spelen, is op zich goed voor de ontwikkeling van de jonge spelers. Het grote probleem is dat vandaag iedereen vergelijkt, omdat iedereen elke dag de topploegen op tv ziet en dat als norm gaat beschouwen. Het enige jammere nu is dat zo veel goeie spelers zo weinig spelen en op de bank wegkwijnen bij grote clubs.”

Rode Duivels op het EK

Zelf miste hij de kwalificatie voor het EK maar op een haar na. Denemarken eindigde slechts derde in zijn poule achter Albanië en Portugal. In de barragewedstrijden bleek Zweden te sterk. Olsen is benieuwd naar de prestaties van onze Rode Duivels op het EK, maar is categoriek: “Jullie zijn geen favoriet. Frankrijk is gewoon favoriet. Valt daar iemand uit, zetten ze gewoon een andere die even goed is. We hebben twee keer tegen hen gespeeld, vriendschappelijk: dat is gewoon een goeie ploeg. Daarnaast heb je Spanje en Duitsland. Engeland kan verrassen, maar het is geen stabiele ploeg. De ene keer heel goed, de volgende keer ontgoochelend.’

Hebben de Rode Duivels hem verrast? Olsen: “Nee, omdat ik in 2008 al zag welk individueel potentieel aanwezig was op de Olympische Spelen in China. Belangrijk was dat die spelers naar betere competities konden. De volgende stap is dat ze in die topcompetities niet alleen trainen, maar ook spelen, zoals nu. Dan heb je een fantastische ploeg. Alleen heb je dan ook een diepe spits nodig die scoort. Dat lukt de Belgische spitsen vooralsnog minder.”

Lees het volledige interview met Morten Olsen in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 20 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content